Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

kedilerde-idrar-yolu-enfeksiyonu-belirtileri-nelerdir.jpg

Kedilerdeki idrar yolu enfeksiyonu kendini hayvanın pozisyonuyla belli eder. İdrar meydana getiren kedinin pozisyonunu değiştirmesi idrar yolu enfeksiyonuna işaret eder. Bu yüzden idrar yolu enfeksiyonu şüphesi bulunan kedilerin hareketleri gözlem altında tutulmalıdır. İdrarını yapma mevzusunda sorun çeken kedilerde en sık rastlanan durumlardan biri de iştahsızlıktır. Karın bölgesinde fark edilir derecede göze batan bir şişlik var ise idrar yolunda enfeksiyon meydana gelmiş olabilir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu emareleri şu şekilde açığa çıkar:

Dizüri de denen idrar yararken zorlanma durumu mesanedeki bir tıkanıklığa işaret eder. Taş oluşumu ya da mesanede iltihaplanmanın meydana gelmesi kedinin gündelik yaşamını bir fazlaca zorlaştırır.

Pollaküri de denen sık idrara çıkma durumu idrar yolu enfeksiyonunu gösteren belirtilerden biridir. Bu durumdaki kediler sıkça idrara çıkmış olduğu benzer biçimde bazı durumlarda asla idrar yapmaz. Sık idrara çıkmasının sebebi kedinin kesesini tam anlamıyla boşaltamamasıdır. Bu yüzden kedi anormal sayılacak derecede idrar işlemini yerine getirmeye çalışır.

  • İdrar Yaparken Oluşan Ağrı

Strangüri de denen ağrılı idrar yapma durumu kedide şiddetli ağrılara niçin olur. Enfeksiyon ve iltihabın etkisiyle idrar yaparken dayanılamayacak derecede ağrı hisseden kediler fazlaca acı çeker. Kedi bu şekilde zamanlarda ağrıyı dindirmek adına vajinal ya da penis bölgesini yalama eğilimi izah edebilir. Bu şekilde bir hareket kedinin daha çok acı çekmesine sebep olmakla beraber enfeksiyon riski doğurur.

Hematüri de denen kanlı idrar problemi idrar yolunda ortaya çıkan enfeksiyonun neticelerinden biridir. İdrarda renk değişikliği görülmesi idrar yolu enfeksiyonunun en büyük göstergelerinden biri olarak kabul edilir.

  • İdrarı Kabın Dışına Yapmak

Kedini idrarını devamlı yapmış olduğu kabın dışına yapması idrar yolu enfeksiyonu emarelerinden biri olabilir. Bu durum devamlı enfeksiyon anlamına gelmese de değişik emarelerle birleştiğinde üzerine düşünülecek bir durumdur. İdrar yolu enfeksiyonu bulunan bir kedinin idrarını her zamanki yerin dışına yapmasının sebebi bölgeye ulaşmakta güçlük çekmesidir. Bu yüzden kum bölgesine ulaşmadan idrarını yapar.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Sebepleri Nedir?

İdrar yolu enfeksiyonunun sebepleri çoğunlukla idrar yolunu etkileyen dış etkenlerdir. Besin tüketimi ya da ağza yabancı bir cismin alınması sonucu kedinin idrar yolunda enfeksiyon gerçekleşebilir. Bunu tetikleyen durumlar içinde daha fazlaca çeşitli virüs ve bakteriler yer alır. Bazı hastalıkların da kedilerde idrar yolu enfeksiyonunu tetiklediği bilinir. Bilhassa böbrek ve idrar yolu ile ilgili hastalıklar buna çoğunlukla niçin olur. Vücut içinde oluşan bazı taşlanma durumlarının da dahil olduğu idrar yolu enfeksiyonunun sebepleri şu şekildedir:

  • Bakteri
  • Mantar
  • Virüs
  • Parazit
  • Neoplazi
  • Vezikoüretral divertikül ya da üretral lumenin dar olması benzer biçimde çeşitli anatomik anormallikler
  • Böbrek hastalıkları
  • Diyabet hastalıkları
  • Gerilim
  • İdrarda bulunan taşlar
  • Üretral tıkaçları
  • Bazı diş ve diş eti hastalıkları

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Teşhisi Nasıldır?

İdrar yolu enfeksiyonunun teşhisi mesanenin doluluk oranını ölçmek amacıyla meydana getirilen bir takım tıbbi muayeneye dayanır. İdrar yolunun incelenmesi için röntgen ve ultrason şekilleri tercih edilir. Sonucu değerlendirmek adına idrar tahlillerinin yanı sıra hemogram ve biyokimya parametrelerinin de değerlendirilmesi esastır.

İdrar tahlili yapılırken fizyolojik ve kimyasal süreçlerin yanı sıra mikroskobik muayene de söz mevzusudur. Fizyolojik muayenede mühim olan nokta berraklık ve renk kriterleridir. Kimyasal muayenede incelenen olgular ise protein, glukoz, keton ve pH parametreleridir. Mikroskobik muayenenin amacı epitel hücreleri, kristtaller, taşlar, silindirler, kastlar, lökositler ve eritrositler incelemesi yapılmasıdır. Tüm muayenelerin sonucu olarak kedilerde idrar yolu enfeksiyonu teşhisi yapılır.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Tedavisi Nasıldır?

İdrar yolu enfeksiyonunun tedavisi için veterinerlerin genel olarak tercih etmiş olduğu yöntem antibiyogram testi ile duyarlı antibiyotikleri reçeteyle vermektir. Bunun yanı sıra tercih edilen bir öteki yöntem sıvı takviyesinin olduğu rejim değişikliğidir. Sıvı tedavisi ile beraber fazlaca sayıda uygulanan idrar asitleştiricileri veterinerin lüzumlu görmüş olduğu yazılır. Meydana getirilen tedaviler sonucunda idrar yolu enfeksiyonunun ne durumda olduğuna dair çeşitli testler yapılır. Tedavi şekilleri işe yaramadıysa idrar yolunda enfeksiyona yol açan öteki uygulamalara geçilir.

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Iyi mi Engellenir?

İdrar yolu enfeksiyonunun engellenmesi için ev ortamında bazı tedbirler almak mümkündür. Son aşama ergonomik ve kolay olan bu çözüm şekilleri idrar yolu enfeksiyonunu büyük seviyede engellemeye yeter. Kedilerde ortaya çıkabilecek idrar yolu enfeksiyonu şu şekillerde engellenebilir:

  • Kedinin daha fazlaca su tüketmesi açısından beslenme düzenine yaş mama eklemek
  • Kedinin ulaşabileceği noktalara bolca oranda taze su bırakmak
  • Kedi için kum kabı oluşturmak ve bu kum kabını devamlı olarak temiz tutmak
  • Kedide strese niçin olabilecek etkenleri ortadan kaldırıp daha rahat bir ortam sağlamak
  • Kedinin ağız bakımına ve genel temizliğine ehemmiyet vermek
  • Kediye tertipli olarak sıhhat kontrolü yaptırmakla beraber idrar yolu testleri uygulamak

Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Bulaşır Mı?

İdrar yolu enfeksiyonunun bulaşıcılığı söz mevzusudur. Enfeksiyonu oluşturan etkenler içinde mantar, parazit, virüs ve bakteri benzer biçimde sebepler bulunur. Bu etkenlerin bir kediden diğerine geçmesi durumunda idrar yolu enfeksiyonu da bulaşmış olur. Bu yüzden bilhassa evinde fazlaca sayıda kedi besleyen kişilerin dikkatli olması gerekir. İdrar yolu enfeksiyonuna haiz olan kedinin öbürlerinden ayrı bir yerde tutulması bir nebze olsun çözüm sağlar. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu yayılmasını engellemek için eşyalar da ayrılmalıdır.

Ek olarak Bakınız: Kedilerde Kuduz Belirtileri Nedir?

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık