Kedilerde halsizliğin sebepleri içinde birçok sebep söz mevzusudur. Tek bir nedenden dolayı kedilerde halsizlik ve uyuma emareleri oluşmaz. Kedilerde halsizlik ve uyuma sebepleri:
- Ruhsal problemler
- Beslenmede değişim olması
- Parazit problemi
- Ağız ve dişlerde sorun olması
- Sindirim sisteminde problemler
- Tümör
- Kızgınlık süreci olması
Bu sebeplerden dolayı kedilerde halsizlik ve uyuma problemi yaşanır. Kedinin ruhsal olarak problem yaşaması ve kendisini iyi hissetmemesi halinde uyuma ve halsiz olma problemi yaşanır. Halsizlik ve uyuma haricinde davranışlarda da problemler gözükür. Ruhsal problemler sebebiyle kendisini fena hisseder. Kediler beslenme değişikliğini sevmez. Oldukca fazla çeşit yiyecek yemeyi de sevmez. Mama değişikliği olması halinde kendisini fena hisseder. Oldukca fazla mama değişikliği kediyi mutsuz eder. Kedilerde parazit iğnesi yapılmalıdır. Parazit iğnesi yapılmayan kedilerde parazit durumu fazlaca yaşanır. Kedinin ağzında yaralar olması İştahsızlık – halsizlik sorunları yaşanır. Bu benzer biçimde nedenlerden dolayı halsizlik çoğunlukla yaşanır. Kedilere yol açan halsizlik fazlaca fazla sebepten olabilir.
Kedilerde Halsizlik ve Sürekli Uyumanın Emareleri Nedir?
Bilhassa kedilerde halsizlik emareleri ile halsizlik saptanır. Halsiz ve devamlı uyku halinde olan kedilerin yansıttığı bazı davranışlar vardır. Halsiz olan kedilerin gösterdiği emareler:
- Kilo alımı – kilo kaybı
- İshal problemi
- Yüksek ateş
- Kusma problemi
- Su içmeme
- Nefes darlığı problemi
- Vücutta ağrı yaşama
- Hareketsizlik problemi
- Herhangi bir vakaya karşı tepki vermeme
- Enerji düşüklüğü
- Uyuşukluk
Bu tür emareler olması kedinin halsizlik ve uyku problemi yaşadığını gösterir. Halsizlik ve uyku haricinde enerji düşüklüğü, hareketsiz olma, çevreye tepki vermeme benzer biçimde problemler gözlemlenir. Halsiz ve uyku halinde olan kedi depresyona girmiş benzer biçimde emareler de yansıtır. Sürekli olarak uyuma, hareket etmeme, enerjide düşüklük olması benzer biçimde problemler bulunur. Kedilerin bu tür emare göstermesi halinde halsizlik problemi yaşamış olduğu gözlemlenir. Halsiz olma problemi çevresine karşı ilgi göstermez ve hareket etmekte zorlandığı için devamlı oturur.
Kedi Neden Sürekli Uyur?
Kedinin devamlı uyumasının sebebi kendisini halsiz yada mutsuz hissetmesidir. Kediler enerjik bir hayvan olsa da bazı zamanlarda kendilerini fena hissettikleri için halsiz ve uyku halinde olabilir. Kediler devamlı olarak uyuyabilir. Enerji düşüklüğü ile devamlı uyur. Kedilerde halsizlik ve uyuma enerji yükseltmek için de yapılır. Kediler kendilerini halsiz hissettiği vakit enerjilerini yüksek tutabilmek için de uyur. Kediler günde 16 saatten fazla uyuması halinde hastalık emaresi söz mevzusudur. 16 saatten fazla uyuma halinde kedinin hastalık emaresi yaşamış olduğu gözlemlenir. 16 saat uyuma kediler için normaldir. Kediler çoğunlukla uyur. Uyumaların sebebi enerji yükseltmektir. Bununla birlikte kendilerini fena ve mutsuz hissettiklerinde de uyku halini yaşarlar. 16 saatten fazla uyuma halinde veterinere başvurmalısınız.
Kedilerde Halsizlik ve Uyku Halinin Teşhisi Iyi mi Konulur?
Kedilerde halsizlik teşhisi için belirtilerin yaşanıp yaşanmaması önemlidir. Halsizlik emareleri yaşayan kedilerle teşhis koymak için kolaylık sağlar. Ilk olarak teşhis konulması için veteriner hekim hekimi tarafınca muayene işlemi gerçekleşir. Fiziki muayene işleminden sonrasında teşhis konulur. Fiziki muayene sonrasında kedinin yaşamış olduğu emareler detaylı olarak sorulur. Kedinin yaşamış olduğu emareler ile teşhis konulur. Teşhis için detaylı tetkikler istenir. Kedinin halsiz ve uyuma sebebi yaşamasını belirlemek için kan ve idrar testi istenir. Kan ve idrar testine gore teşhis konulur. Kedide parazit olup olmadığı mevzusuyla ilgili dışkı örneği istenir. Kedide tümör olup olmadığını denetlemek için detaylı ultrason testi istenir. Bununla birlikte tümör olup olmaması hakkında göğüs röntgeni istenir. Diyabet ve kalp kurdu testleri de yapılır. Tüm bu testler doğrultusunda hastalık ile ilgili teşhisler konulur.
Kedilerde Halsizlik ve Uyku İçin Iyi mi Tedavi Uygulanır?
-
Kedilerde Halsizlik ve Uyku İçin Iyi mi Tedavi Uygulanır?
Mesela Kedilerde halsizlik ve uyku problemi tedavisi için ilk olarak kedinin niçin halsiz hissettiği bulunur. Teşhis edilmesi halinde lüzumlu tedavi uygulanır. Halsizlik ve uyku için uygulanan tedaviler:
- Enfeksiyondan kaynaklı bir durum var ise antibiyotik ilaçlar verilir.
- Parazit ve kalp kurdu probleminden kaynaklı halsizlik durumu var ise solucan öldürücü ilaçlar kullanılır.
- Tümörden kaynaklı durum olması halinde cerrahi müdahale uygulanır.
- Virüs benzer biçimde nedenlerden dolayı antiviral ilaçlar uygulanır.
- Depresyon benzer biçimde nedenler için depresyon ilaçları verilir.
- Diyabet problemi için insülin ilaçları kullanılır.
Halsizlik, uyku sorunlarının niçin kaynaklandığı ilkin belirlenmelidir. Teşhis için lüzumlu muayene ve testler yapılması halinde tedavi yöntemi uygulanır. Doğru bir tedavi için doğru teşhis fazlaca önemlidir. Kediye uygulanan muayene işlemi ve testlerle teşhis konulur. Konulmuş olan teşhise gore ilaç tedavisi uygulanır. Halsizlik ve uyku problemi altında birçok problem niçin olur. Probleminin doğru şekilde bulunması halinde doğru tedavi ile uyku ve halsizlik problemi ortadan kalkar.
Kedilerde Halsizlik ve Uyku Problemi İçin Ne Yapılmalıdır?
Kedilerde halsizlik ve uyku sorunda çözümler vardır. Kedi sahibi olan kişilerin yapması ihtiyaç duyulan görevler bulunur. Kedilerde halsizlik ve uyuma problemi herhangi bir hastalıkla ilgiliyse veteriner hekim hekimin verdiği ilaçlar kullanılmalıdır. Veteriner hekim hekimin verdiği ilaçların doğru ve eksiksiz şekilde kullanılması gereklidir. Kedinin yaşamış olduğu halsizlik ve uyku problemi bir çok kedi sahibi tarafınca önemsenmez. Uyku ve halsizlik problemi sebebi altında çeşitli hastalıklar olabilir. Halsizlik ve uykunun uzun süre devam etmesi halinde kesinlikle veterinere gitmek gereklidir. Halsizlik ve uyku problemi için kesinlikle veterinere girerek kedinizi muayene ettirmelisiniz. Erken teşhis ile kedinize verilen ilaçlar tesirini gösterir. Halsizlik ve uykunun uzun süre devam etmesinde birçok niçin yer alır. Kedinize verilen rejim sıralaması ve ilaçlarına itina gösteriniz. Kedinin beslenmesini aksatmamalısınız. İlaçları doğru ve tertipli olarak kullanmakta önemlidir.
Bakınız: Kediler Kabız Olursa Ne Yapılır?