1. Anasayfa
  2. Kediler

Kedilerde Ağız Yarasına Ne İyi Gelir, Kedi Ağzında Neden Yara Çıkar?

Kedilerde Ağız Yarasına Ne İyi Gelir, Kedi Ağzında Neden Yara Çıkar?
0

Kedilerde ağız yarasına ne iyi gelir, kedi ağzından niçin yara çıkar? Kedilerde ağız bölgesinde çeşitli sebeplerden dolayı yaralar ve hastalıklar çıkabilmektedir. Bunların başlıca sebebi enfeksiyonlar, bakteriyel oluşum ve dengesiz bir salya yapısı olabilmektedir. Bu şeklinde durumlarda ağızda yaralara yol açan hastalık teşhis edilmeli ve uygun bir tedavi uygulamak için beklenmemelidir. Kedilerde ağızda yara oluşumunda emareler şunlardır;

  • Kedilerde ağız kenarında kızarıklık
  • Kedinin dişlerde sarılık
  • Kedinin ağız kokusunda değişim
  • Kedinin ağzında aşırı salya oluşumu

Bunlar en sık görülen kedilerde ağız yarası belirtileridir. Peki, kedilerde ağız yarasına ne iyi gelir? Ağız yarasının teşhisi konulduktan sonrasında veterinerinizin vermiş olduğu ilaç tedavisi aksatılmamalıdır. Ek olarak bu hastalığı tetikleyen herhangi bir alerji unsuru olması halinde, alerjik tepki yaratan bir araç-gereç ya da mama kullanımına son verilmelidir.

Kedilerde Ağız Kenarında Kızarıklık

Kedilerde ağız kenarında kızarıklık niçin oluşur, neler yapmak gerekir? kedilerin çoğu zaman ağız çevresinde kızarıklık olmasının 2 sebebi vardır. Bunlardan biri enfeksiyon oluşumuna bağlı olarak ağız kenarı kızarıklığıdır. Çoğu zaman enfeksiyon halinde birçok değişik durumda gözlemlenebilir. Tedavi edilmesi için ilaç kullanımı gerekmektedir.

Bir öteki kedilerde ağız kenarında kızarıklık oluşumuna yol açan unsur ise sert cisimlerin zarar vermiş olmasıdır. Kediler bulmuş olduğu birçok cismi kemirebilmektedir. Bu yaptıkları alışkanlık esnasında ağız kenarına sivri ya da sert bir cisim batarak zarar vermiş olabilir. Her ihtimale karşı kedinizi bir veteriner hekim doktor kontrolünden geçirmenizde yarar vardır.

kedilerde-agiz-yarasi-2

Kedilerde Ağız Enfeksiyonu Tedavisi

Kedilerde ağız enfeksiyonu oluşumunda çeşitli yan etkisinde bırakır gözlemlenmektedir. Enfeksiyon tükettikleri bir gıda, temas ettikleri bir cisimdeki mikroplar ve virüsler vesilesiyle oluşabilmektedir. Bu sebeple olabildiğince hijyenik bir ortam oluşturmak kedinizin sıhhatli olabilmeleri için oldukça önemlidir. Kedilerde ağız enfeksiyonu emareleri şunlardır;

  • Ağızda oluşan kanama hali
  • Aşırı salya oluşumu ve akması
  • Ağız içinde çeşitli yerlerde şişlik (diş etleri, damak, yanak)
  • Enfeksiyona bağlı ağız kokusu
  • İştahsızlık

Tüm bu emareler sonrasında Kedilerde ağız enfeksiyonu tedavisi uygulanmaktadır. Çoğu zaman bu enfeksiyonlar ağız için iltihabı olarak da bilinmektedir. Tedavisinde eğer irin aşırı yayılmamışsa evde tedavi amacıyla kedinizin dişlerini temizleyebilirsiniz. Ağız ve diş sağlığı bu süreçte önemlidir. Veteriner hekim kontrolünde eğer iltihabın yayılmış olduğu ve temizliğin kafi olmayacağına karar verilirse cerrahi bir ameliyat müdahalesi gerekebilmektedir. Fakat bu ameliyat sonucu oldukça ender tercih edilmektedir.

Kedilerde Ağız Ülseri

Kedilerde ağız ülseri isminde olan hastalıklarda görülebilmektedir. Kedi ülseri çoğu zaman diş etlerinde oluşan kanama, diş yapısında sarılık ve çoğu zaman normalin haricinde iştaha haiz olmaları halinde ağız ülseri hastalığı görülebilmektedir. Bu durumda yapılması ihtiyaç duyulan en kısa sürede veteriner hekim hekim kontrolüne gitmektir. Burada en doğru teşhis konulacaktır. Sonrasında iyi mi bir tedavi uygulanacağı da gene hekim tarafınca söylenir.

Bu tedavi sürecinde kedilerde ağız enfeksiyonu antibiyotik ve öteki ilaç tedavileri tercih edilebilmektedir. Doktorunuzun vermiş olduğu ilaçları tertipli olarak belirtilen şekilde kullanmak oldukça önemlidir. Kedinizin diş temizliği de büyük ehemmiyet taşımaktadır. Dişlerini fırçalamalı hatta ağız suyu vb. diş hijyeni elde eden ürünler ile diş tesir kanamaları ve enfeksiyon oluşumunu önlemelisiniz.

Kedilerde ağız ülseri ve iltihaplanması şeklinde enfeksiyon hastalıklar büyük bir ağrı ve huzursuzluk verebilir. Sadece doktorun verdiği talimatlar doğrultusunda lüzumlu temizlik ve ilaç tedavisi uygulanırsa iyileşmeleri mümkündür. Bu hastalığın tam tedavisi uzun sürebilmektedir. Sadece tertipli olarak kedinizin ağız ve dişlerini temizlemek rahat bir halde tedaviyi tamamlamalarını elde edecektir. 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir