1. Anasayfa
  2. Kediler

Kediler Tuvaletini Ne Kadar Tutar?

Kediler Tuvaletini Ne Kadar Tutar?
0

Kedilerin tuvaletini tutma süresi, bilhassa ilk kere evcil hayvan sahiplenen kişilerin merak etmiş olduğu bir mevzudur. Kediler bazı durumlarda tuvaletlerini yapmama eğilimi sergileyebilirler. Ev içinde kedinin tuvaletini yapabileceği hususi ortamlar hazırlanmış olmasına karşın kedilerde wc tutması düzgüsel bir davranış değildir. Tuvaletini yapmadığı fark edilen yoğun stres altında yada korkmuş olabilir. Veterinerlere bakılırsa stresten negatif etkilenen kedilerin yaşamış olduğu anormal hareketlerden biri de tuvaletini yapmamalarıdır. Kedilerin tuvaletini tutması mevzusunda da net bir saat vermek doğru değildir. Her kedi değişik biyolojik özelliklere haiz olduğundan kedilerin tuvaletini tutma zamanları farklılık gösterir.

Kediler Tuvaletini Kaç Saat Tutabilir?

Kediler Tuvaletini Kaç Saat Tutabilir?

Kedilerin wc yapmaması, kedi sahiplerini endişelendiren bir durumdur. Şundan dolayı düzgüsel koşullar altında muntazam ve dengeli beslenen kediler günde minimum 1 kere tuvaletini yapmalıdır. Kedilerin wc yapmadıkları süre uzadıkça, bu anormal durumun arkasında değişik sebeplerin yattığından kuşku duyulması gerekir. Kedi kumu ve kedi tuvaleti şeklinde tüm lüzumlu ekipmanların hazır olması durumunda bile kedinin ısrarla tuvaletini yapmaması çeşitli sorunları gündeme getirebilir.

Uzman veterinerlere bakılırsa kedinin muntazam bir halde beslenmesi ve her gün minimum 1 kere wcye çıkması denetim altında tutulmalıdır. Eğer kediler günlerce tuvaletini yapmıyorsa daha büyük sıhhat sorunları ile karşılaşmamak için vakaya ciddiyetle yaklaşmak önemlidir. Kedinin tuvaletini yapması için çoğu zaman 3 gün süre verilmelidir. Bu üç günü aşan durumlarda kedinin tuvaletini yapmama sebebinin arkasında başka sıhhat sorunları da meydana gelebilir. Üç günü aşan durumlarda kedinin detaylı bir halde muayene edilmesi için veterinere götürülmesi gerekebilir.

Kediler Niçin Tuvaletini Meblağ?

Kedilerin tuvaletini tutma sebepleri içinde stresin de oldukca yoğun bir etkiye haiz olduğu gözlemlenmiştir. Alanında uzman veterinerlerin görüşlerine bakılırsa kediler, stres altında kaldıkları vakit tuvaletlerini tutma eğilimi gösterebilirler. Bilhassa stres ve korku, kedilerde wc dahil tüm yaşamsal faaliyetleri sekteye uğratabilir. Bu yüzden kedilerin tuvaletini sebepsiz yere tuttukları fark edilirse, yoğun stres altında oldukları anlaşılmalıdır. Kedinin ev içinde meydana getirilen bazı rahat değişikliklerden bile stres olduğu bilinir. Bu sebeple kedilerde tuvaleti tutmaya niçin olabilecek stres kaynakları şu şekilde özetlenebilir:

  • Ev içinde fizyolojik olarak zarar görecek unsurlarla karşılaşması (Başka evcil hayvan, konuk evladı vb.)
  • Alışmış olduğu sakin ev ortamının yüksek ses ve gürültü yüzünden can can sıkan hale gelmesi
  • Oyunu oldukca seven kedilerin uzun süre ev ortamında yalnız başına kalmaları
  • Ev içinde meydana getirilen minik yada büyük çaplı değişimler
  • Kedinin alışmış olduğu eşyaların yada ev düzeninin ansızın değiştirilmesi
  • Araçla gezi etmek şeklinde alışmadığı ortamlarda sık sık bulunması

İşte bu tür süreçlerde kedinin alışmış olduğu seviye değişmiş olduğu için kedilerin tuvaletini tutmaları gündeme gelebilir. Strese ve korku ortamına giren kediler tuvaletini tutarak bu durumla ilgili yaşadıkları problemleri sahiplerine gösterebilirler. Eğer evcil hayvanınız tüm ekipmanları eksiksiz olmasına karşın tuvaletini yapmıyorsa, yoğun stres altına girmiş olabilir.

Kedi Tuvaletinde Kum Temizliği Iyi mi Olmalı?

Kedi tuvaletinde kumun temizliği mevzusunda kedi sahiplerine mühim görevler düşmektedir. Şundan dolayı yeterince temizlenmemiş kuma tuvaletini yapmak istemeyen kediler de günlerce tuvaletini tutma eğilimi gösterebilirler. Kediler için son aşama mühim olan kum temizliğinde sürecin göz önünde bulundurularak kediye uygun hale getirilmesi gerekir. Nitekim kumda oluşan minik bir birikinti ve önceki tuvaletten kalan koku bile kedinin düzgüsel halde wc yapmasına engel oluşturabilir. Kedi kumunun ideal halde temizlenmesi hem kokudan arınmasına hem de kedinin daha rahat halde tuvaletini yapmasına olanak sağlar. Tuvaletini uzun bir süre yapmayan kedilerde böbrek ve bağırsak hastalıkları ortaya çıkabilir. Bununla beraber günlerce tuvaletini tuttuğu anlaşılan kedilerde idrar yapmada kronik hastalıklar meydana gelebilir.

Kedi Tuvaletinde Kullanılan Kumun Kalitesi

Kedi Tuvaletinde Kullanılan Kumun Kalitesi

Kedi tuvaletinde kumun kalitesi de kedinin zorluk çekmeden tuvaletini yapmasında mühim bir kriterdir. Bilhassa ilk kere kedi sahiplenen kişiler, evde besledikleri yavru kediler için hangi kumu kullanacakları mevzusunda kafa karışıklığı yaşayabilirler. Kedilerin ideal halde tuvaletini yapabilmesi için hem kedi kumunun hem de kum kabının kaliteli olmasına itina gösterilmelidir. Kedi kumunun standardını belirleyen temel faktörler şunlardan oluşmaktadır:

  • Kedi kumu minik ve ince taneli olmalıdır.
  • Kedinin kuma ayağını bastığında tırnakları arasına kaçacak kadar ince taneli olmamasına dikkat edilmelidir.
  • Bununla beraber kediler kumu karıştırdığı sırada küçük taneli kumların ciğerlerine dolma riskine ehemmiyet verilmelidir.
  • Büyük taneli kumlar da sıvıyı emme mevzusunda beklentileri karşılayamayabilir.
  • Bu kriterlere bakıldığında kedi tuvaletinde seçilecek kumun kokusuz ve orta büyüklükte taneleri olması yeterlidir.

Bu şekilde kum seçimi yaptığınızda kediniz bu kumu daha oldukca seveceği için tuvaletini tutma şeklinde istenmeyen durumlar ortaya çıkmaz. Bununla beraber kediler için kum kabının konumu da büyük ehemmiyet taşır. Bu sebeple kedi tuvaletinde tüm unsurların kedinin rahatını düşünerek seçilmesi önemlidir.

Kedilerde Wc Eğitiminin Önemi

Kedinin wc eğitimi verilirken minik yaşlardan itibaren alışkanlık geliştirmesine dikkat edilmelidir. Kediler tuvaletini yaptıkları yeri işaretleyerek kendi organik koşullarında yaşam alanlarını oluştururlar. Bu yüzden kedinin herhangi bir yerde yapmış olduğu tuvaletini kuma koyarak ona nereye tuvaletini yapacağı mevzusunda eğitim vermeye başlayabilirsiniz. Kuma sinen koku ile beraber kedi bu bölgeye wc hayata geçirmeye başlayacaktır. Kedilerin tuvaletini tutması mevzusunda problemle karşılaşmamak için tuvaletin uzmanların tavsiye etmiş olduğu şekilde hazırlanması gerekir.

Ek olarak Bakınız: Evde Kedi Tuvaletinin Yeri Neresi Olmalı?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir