Kedilerin su gelmesi sonrasında doğum yapması averaj 4 saati bulabilmektedir. Kediler suyu geldikten ne kadar süre sonrasında doğurur sorusuna 4 saat şeklinde cevap verilebilmektedir. Yavruların doğumu esnasında ilk olarak baş kısmı gelse de bazı zamanlarda kuyruk kısmı da ilk gelebilmektedir. Her bir yavrunun doğumu için averaj otuz dakika gerekmektedir. Bu süre bazı durumlarda iki saate kadar uzayabilmektedir.
Kedilerin suyu ulaştıktan sonra doğum yapması oldukça organik bir süreçtir. Plasenta bebekler için besleyici bir özelliğe haizdir. Kediler suyu geldikten sonraki 12 saat süresince doğum yapmadı ise ustalaşmış bir destek alınması gerekebilmektedir.
Kedilerin Gebelik Süresi
Kediler hamile kaldıkları süre onlar hemen hemen 4 aylık iken başlayabilmektedir. Hamilelik süresi için ihtiyaç duyulan süre dilimi averaj 65 gündür. Dişi kedilerin altı aylık iken yavrusunun olması normaldir. Dişi kedilerin çiftleşme sonrasında karnı bir ay içinde büyümektedir. Bu gelişme sonrasında averaj iki ay benzer biçimde bir süreç hamilelik ile geçmektedir.
Dişi kedilerde hamile kaldıktan sonrası iki hafta meme uçları genişlemekte ve kızarmaktadır. Bu ve bu benzer biçimde daha pek oldukça emare yardımıyla gebelik anlaşılabilmektedir.
Kedilerin Gebelik Teşhisi
Kedilerin hamile kaldıklarını idrak etmek için yapılması ihtiyaç duyulan ilk şey karna dokunmaktır. Karnı sezmek ve bununla beraber USG aletinden yararlanmak gebeliğin teşhis edilmesi için idealdir.
USG ile anne kedinin karnında kaç yavru bulunduğunu idrak etmek mümkün değildir. Anne kedinin yavru sayısını saptamak için röntgenden yararlanılabilmektedir. Röntgenler daima doğru netice vermemektedir.
Kedilerin gebelik teşhisi için uygulanan hususi bir hamilelik testi bulunmamaktadır. Hamileliğin saptanabilmesi için 16. Günden sonrasında USG, karın muayenesi ve röntgen benzer biçimde bazı testlerden yararlanılabilmektedir. Bunlara ek olarak laparoskopi de ideal bir tespit yöntemidir.
Kedilerin Gebelik Emareleri
Kedilerde hamilelik emareleri aşağıdaki maddelerde açıklanmıştır. Kediler suyu geldikten ne kadar süre sonrasında doğurur mevzusunda detaylı data sahibi olmak isteyenler aşağıdaki maddelerden yararlanabilmektedir:
- Dişi kedinin meme uçlarında pembeleşme oluşmaktadır. Meme uçlarının renk değişimi hamilelik için mühim emareler arasındadır. Hamileliğin ilerleyen safhalarında pembe renk daha da koyulaşmaktadır.
- İnsanlara benzer olarak kediler de kusma ve bulantı yaşayabilmektedir. Bu durum kediler için pek oldukça ciddi probleminin habercisi olabilmektedir. Bulantı ve kusma yaşayan kedilerinizi veteriner hekim hekime göstererek sağlığına kavuşmasını sağlayabilirsiniz.
- Kedilerin iştahlarının artması hamilelik emareleri içinde yer verilmiştir. Kedilerin sıhhatli olması, iştahının artmasına niçin olacaktır.
- Kedinizin iştahı arttıkça kilosu da artacaktır. Sıhhatli ve hamile bir kedi averaj iki kilo alabilmektedir.
- Hamile olan kedi doğum yapacağı süre yaklaştığında yavruları için uygun bir yer arayışına girmektedir. Karnı iyice şişmiş olan anne kedi izole ve karanlık olan bir yer bularak doğumu burada hayata geçirmeye karar verecektir. Hamile kediler doğumu daha kolay yapabilmek için evimizdeki bazı eşyaları izole alanlarına taşıma eğilimi gösterebilmektedir.
Kedilerin Gebelik Sürecinde Yapılabilecekler
Kedilerin hamilelik sürecinde yanında olmak onların bu süreci daha kısa sürede atlatabilmesini sağlamaktadır. Hamilelik sürecinde kediler diyetlerinin 1.5 katını yiyebilmektedir. Yiyecek düzeni ayarlanır iken veteriner hekim hekimden de destek almak son aşama önemlidir. Bu süreçte doktor genel olarak gıda kıymeti yüksek olan gıdalar önermektedir.
Hamilelik için ihtiyaç duyulan ek besinlerin sağlanması kedilerin sıhhatli bir halde doğum yapabilmesine destek olacaktır. Kedilerin öğün sayısını çoğaltmak, formüle edilmiş bir rejime geçiş yapmak benzer biçimde değişik uygulamalar da kedilere iyi gelecektir.
Bu süreçte yavru kedilerin anne karnındaki gelişimlerini tamamlayabilmesi için gıda kıymeti yüksek olan gıdaları tüketmesi oldukça önemlidir. Olduğundan daha çok yiyen hamile kediler doğum sonunda eski rejimlerine geri dönmelidir. Bunun sebebi hamile iken alınan fazla besinin doğumdan sonrasında bünyeye ağır gelebileceğidir. Proteini fazla alan kediler iyi hissetmeyebilmektedir. Bu yüzden eski rejime ve düzgüsel protein oranına geri dönülmelidir.
Anne kedi bir hastalığa haiz ise acil bir tedavi planlanmalıdır. Kedinin yavrularını doğurabilmesi için güç kazanması sağlanmalıdır. Aksi takdirde hastalıktan yavrular da negatif şekilde etkilenecektir.
Kedilerin Doğum Yapacağı Süre
-
Kedilerin Doğum Yapacağı Süre
Bilhassa Kedilerin hamilelik zamanının yaklaştığını idrak etmek için kedilerin davranışlarından yararlanılabilmektedir. Kedilerin doğum yapmak için uygun bir yer araması, doğumun yaklaştığı anlamına gelmektedir.
Hamile kediler genel olarak doğum yapmadan derhal ilkin yiyecek yemeyi bırakmaktadır. Hamile kedilerde ateş yüksektir. Genel olarak 37 aşama civarında seyretmektedir. Bu kıymet görüldüğü süre kedilerin oldukça yakın bir zamanda doğum yapacağı anlaşılmalıdır. Kedilerin doğumu yaklaştığında veteriner hekim hekimden yardım almak ve herhangi bir olumsuzlukta ona destek olmak elinizdedir. Bu sayede doğumda ters giden bir şey olduğunda anında müdahale edilebilmektedir.
Kuvvetsiz ya da hasta olan hamile kedilerin doğum yapması yavrular için riskli olabilmektedir. Bu yüzden kedilerin hastalık durumlarının iyi bilinmesi son aşama önemlidir. Zor bir durumda kedilerin hekime yetiştirilmesi son aşama önemlidir. Aşağıda bu durumlar yer verilmiştir:
- Anne kedi 39.4 aşama ve üstünde vücut ısısına haiz ise,
- Vulvada kan kaybı yüksek ise,
- 20 dakika sonunda yavru hala çıkmadı ise,
- Fetüs sıkıştı ise ve kedi acı çekiyor ise derhal hekime başvurulmalıdır.
Kediler suyu geldikten ne kadar süre sonrasında doğurur sorusunun cevabı yukarda yer edinen metinde mevcuttur. Kediler averaj dört saat içinde doğum için hazırdır.
Ek olarak Bakınız: Kedilerin Burun Tıkanıklığı Sebepleri Nedir?