Kedi tuvaleti temizliğinde nelere dikkat edilmeli?

kedi-kumu-temizleme.jpg

Evimizin sevinç deposu olan kedilerin wc temizliğinde nelere dikkat etmeliyiz? Kedi kumu temizliğini iyi mi yapmalıyız?

Kediler evin aslolan sahipleri olarak, wc alışkanlığını fazlaca kolay kazanırlar.

Kediler oldukça titiz hayvanlar olarak, kirli kumdan rahatsız olurlarsa tuvaletlerini yapmazlar yada kabın dışını pisletebilirler. Bu da kedinizde davranış bozuklukları benzer biçimde ruhsal rahatsızlıklara sebep olabilir. Sık temizlenmeyen kedi tuvaleti evinizin de kirlenmesine sebep olur.

Ek olarak kedilerin hastalanmasına sebep olan durumlar ortaya çıkabilir. Bu yüzden kedi kumunu sık sık temizlemek gerekir.

Kediler evin aslolan sahipleri olarak, wc alışkanlığını fazlaca kolay kazanırlar. Özgür ruhları eğitim alma mevzusunda her ne kadar direnç gösterse de mevzu wc olunca her şey aniden kolaylaşır. Bundan dolayı wc eğitimleri en başta öğrendikleri mevzular içinde gelir. Eğer kediniz fazlaca ufak ise wc kabını bulmakta güçlük çekebilir.

Çine, “Kedi wc temizliğinde dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en mühim şeylerden biri günde minimum  bir kez temizlenmesi gerektiğidir.

Bunun için de ilk günlerde kedinizin bulunmuş olduğu alanı sınırlayabilir ve bu alan içinde kum kabını bulmasını kolaylaştırabilirsiniz. Kediler, tuvaletlerini yapmış olup üstünü kapama içgüdüsüne sahiptirler. Uygun bir kap ve kumla bu eğitimi kolayca edinirler. İşte aslolan sorun kabın ve kumun iyi mi temizleneceğidir.

Bundan dolayı wc kumunun temizliği sıhhat açısından da önemlidir. Veteriner hekim Hekimi Tuğba Çine, “Kedi wc temizliğinde dikkat edilmesi ihtiyaç duyulan en mühim şeylerden biri günde minimum  bir kez temizlenmesi gerektiğidir. Eğer vaktiniz var ise daha sık temizlenmesi fazlaca daha sağlıklıdır. Kum kabı tertipli  temizlenmediği takdirde  idrar yolu enfeksiyonlarına yol açabilir.

Kumda uzun süre duran idrar ve dışkıda bulunan bakteri yoğunluğunun fazla olmasından dolayı enfeksiyonlara sebep olabilir. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu, idrar asitliğinin azalması, bakteri yükünün artması benzer biçimde sebeplerle ortaya çıkar.

Enfeksiyon sonucu idrar kesesinin düzgüsel yapısı bozulur ve bunun yanında  idrarın asitliği de azaldığında enfeksiyona, idrar kesesinde kristal oluşumları da eşlik edebilir. Kedilerde üriner sistem hastalıkları dirimsel öneme haizdir.

Kedinizde idrar yolu enfeksiyonu bulunduğunu şu belirtilerden anlayabilirsiniz;

Hela kabına sık gidip gelme, idrar yapamama, idrar yaparken ağrı duyumu sonucu miyavlamalar, kanlı idrar, ağrıya bağlı kambur durma pozisyonu, huzursuzluk, iştahsızlık ve kusma. Eğer kedinizde bu belirtilerden bazıları var ise hekiminize vakit kaybetmeden başvurunuz. Bu sonuçların  olmaması için bakım fazlaca önemlidir.”

Ek olarak kapalı tuvaletlerde idrar  uzun süre durduğunda irrite edici asidik bir koku oluşturduğu için solunum yollarında da problemler oluşturabilir.

Kediniz kum kabına girip çıkınca hapşırmalar, daha şiddetli durumlarda öksürükler görebilirsiniz. Eğer bu emareler devam ederse hekiminize başvurmalısınız” diyerek hatırlatmada bulunuyor.

“Evinizi bir kediyle paylaşmaya karar verdiğinizde onun öncelikli ihtiyacı, içine girip eşeleyebileceği büyüklükte bir kum kabıdır. Kum kapları da açık, kapalı olmak suretiyle ikiye ayrılır. Bunun haricinde otomatik kedi tuvaletleri de vardır.

Evde kokunun dağılmaması, kumların yayılmaması ve en önemlisi kedilerin tuvaletlerini yapmak için kuytu, karanlık ve ayak altı olmayan bir yeri tercih edeceğinden dolayı kapalı kedi tuvaletlerini kullanabilirsiniz. Açık kedi tuvaleti kullanacaksanız kenarları siperlikli olanları tercih edebilirsiniz” açıklamasıyla karşılaşabilecek sorunları ve çözüm önerilerini ortaya koyuyor.

Kedi kumu temizliği iyi mi yapılır?

Ilk olarak bunun için topaklaşan kumlardan kullanabilirsiniz. Bu, işinizi kolaylaştıracaktır. Kedi idrarını yaptığında kum topaklaşacağından temizlemesi kolay olur. Eğer topaklaşan kedi kumu kullanıyorsanız, temizliğini de oldukça kolay yapabilirsiniz.

İhtiyacınız olan şey ufak bir kum küreğidir. Kumun yapısı gereği kedi idrarını yaptığında kum idrarı emer ve topaklaşır. Islak topakları ve kedi kakasını elekle bir poşete toplayın. Temizlik esnasında eldiven kullanmalısınız. Kum azaldıysa temiz kum ilave edebilirsiniz.

Kedi tuvaletini ayda bir tamamen döküp, kabını da çamaşır suyuyla sudan geçirin. İyice duruladıktan sonrasında kurumasını bekleyin. Yıkama sıklığını azaltmak için tuvaletlere hususi, ipli poşetlerden kullanabilirsiniz. Poşeti kaba geçirerek peşinden 6-7 santimetre yüksekliğe ulaşana kadar temiz kumla doldurun.

Kedi kumu temizliği

Kristal silika kum kullanıyorsanız, kum idrarı emerek içine hapsedecektir. Dışkıyı  kürekle ya da eldivenle kolayca temizleyebilirsiniz. Belirli bir süreden sonrasında kristal kum koku ve idrarı hapsedemez. Koku bırakmaya başladığında kabın tamamen boşaltılıp temizlenmesi gerekir. Kedinizin idrar miktarına bağlı olarak averaj 7-15 günde bir tüm kabı temizlemeniz kafi olacaktır.

Çam kedi kumu temizliği de oldukça kolaydır. Çam ağacının talaşlarından üretilen kedi kumu doğaldır ve kediniz için oldukça sağlıklıdır. Kedi idrarını yaptığında talaşlar tozlaşır. Arada bir kum kabını sallayarak temiz talaşların yukarıda kalmasını sağlayın.

Kedinin kakasını da kürekle paklayın. Kum tamamen tozlaştığında wcye döküp sifonu çekebilirsiniz. Hiçbir ziyanı yoktur. Kum kabı boşaldığında çamaşır suyuyla yıkayıp durulayın. Peşinden temiz çam kedi kumunu kaba boşaltın.

Tamamı zor geliyorsa, içinde kum eleği olan wc kaplarını tercih edebilirsiniz.

Kedi kumu eleği

Veteriner hekim Çine’ye gore, kum seçimi yaparken kişilerin ve kedilerin tercihleri mühim rol oynar. Eğer kediniz kristal ya da topaklanan kumdan hangisini seviyorsa o kumu tercih etmeniz daha sağlıklıdır. Seçilen kum doğrultusunda temizlik işlemleri yukarıda bahsedilmiş olduğu benzer biçimde yapılmalıdır.

Eğer kediniz kristal kuma ya da topaklanan kuma tuvaletini yapmıyor ise o kumu kullanımı için diretmemek gerekir. Aksi takdirde davranış bozukluklarına sebep olabilir ve kum haricinde değişik bölgelere tuvaletini yapabilir.

Her iki kum seçeneğinde de sorun yaratmayan kediler için ise bu durumda kişilerin rahatlık tercihleri devreye giriyor.  Hangi temizlik yöntemi daha uygunsa, koku ve kumun eve dağılması mevzusunda hangisinde rahat ediyorlar ise onu tercih etmeliler.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık