Kafes Kuşları Neden Tüy Döker?

kafes-kuslari-neden-tuy-doker.jpg

Kafes kuşları niçin tüy döker? Kanarya, muhabbet kuşları, saka kuşları ve öteki kafeste bakılan kuş türlerinde tüy dökme problemleri sık sık yaşanmaktadır. Peki bu problem niçin oluşur?

Kafes Kuşları Neden Tüy Döker? Sebepleri Neler?

Kafes kuşları niçin tüy döker sorusu kuş sahipleri tarafınca çoğunlukla soruluyor. Kuşlarda tüy dökmenin birkaç değişik sebebi vardır. Bunlardan bir tanesi mevsimler sebebiyle yaşanmış olan tüy dökmeleri. Kuşlar tüylerini mevsimlere bakılırsa yenilemektedir. Bundan dolayı dönemsel geçişlerde kuşlarda normalden oldukca daha çok tüy dökülmesi görülmektedir. Bu mevsim geçişlerinde kesinlikle kuşların bulunmuş olduğu mekânın sıcaklığını durağan(durgun) tutmanız ve soğuk olmamasını sağlamanız gerekmektedir. Kuşlar devamlı olarak değişen hava sıcaklıklarında dirençlerini kaybeder.

Kuşların stres altına girmesi ve kendilerini güvende hissetmemeleri de onların tüy dökmesine neden olur. Bunlar haricinde stres, kuşların sağlığında ciddi problemler oluşturabilir, anne kuşun yavrularına bakmamasına, kafesteki kuşların birbirleri ile kavga etmesine sebep olabilmektedir.

Strese girmemeleri için evimizdeki öteki evcil hayvanların ulaşamayacağı bir yere kafesinizi yerleştirin. Kafesin yerini devamlı olarak değiştirmeyin, kuşlar mekân değişikliklerine derhal adapte olamayabilirler. Kuş kafesi eğer mümkünse durağan(durgun) bir yerde kalmalıdır. Ek olarak kafese devamlı elinizi sokmayın, onları rahatsız edecek davranışlarda bulunmayın ve kuşları oldukca fazla elinize almaktan vazgeçin. Kuşlarınızı kalabalık bir kafeste besliyorsanız bunun da problem oluşturabileceğini bilin. Kuşunuzun sıhhatli kalması için ona besleyici kuş yemleri sunmayı dikkatsizlik etmeyin.

Kuşlarda değişik birçok hastalık meydana gelebilmektedir. Siz yalnız tüy döktüğünü görebilirsiniz sadece kuş ciddi bir hastalık geçiriyor olabilir. Kuşun sağlığı için kesinlikle bir veterinerden yardım almanız önerilmektedir. Veteriner hekim lüzumlu kontrolleri sağladıktan sonrasında size ne yapmanız icap ettiğini tüm incelikleri ile anlatacaktır. Kuş hastalıklarında eğer erken müdahale edilirse hastalıkların bir çok tedavi edilebilmektedir.

Tüy Dökme Sürecine Giren Kuşlarda Ne Emareler Olur?

Kafes kuşları niçin tüy döker açıkladık şimdi de tüy dökme döneminde olan kuşlardaki belirtilerden söz edelim. Tüy dönemine giren kuşlarda göze çarpan emareler görülmektedir. Bunların en başlangıcında kuşun sessizleşmesi vardır. Tüy dökme dönemindeki kuş eğer ötücü bir kuşsa ötümünü eskisi benzer biçimde yapamayacaktır. Ötmeye başladığında ise boğuk sesler çıkaracaktır. Bu süre zarfında kuşunuzdan eskisi benzer biçimde ötmesini beklememelisiniz. Tüy döküm süreci tamamlanınca sağlığında herhangi bir problem yok ise eski ötümüne devam edecektir.

Bu süreçte kuşlarda halsizlik ve bitkinlik görülür. Duruşlarından ne kadar halsiz ve bitkin olduklarını bakınca anlayabilirsiniz. Bu zamanda kuşunuz tek ise kafesine kuş yuvalığı takarak onu daha da rahat ettirebilirsiniz.

Tüy dönemindeki kuşlarda aşırı uyku göze çarpar. Onları rahatsız edecek bir şey yoksa tünekte tüm gün uyuyabilirler. Aslen kuşlarınızın daha canlı olmasını isterseniz kuş ötüm sesleri açarak onların birazcık hareketlenmesini sağlayabilirsiniz. Kuşunuzun hareketli olması onu eski haline daha acele döndürebilir.

Tüy dökme aşamasındaki kuşların suluklarına uygun oranda vitamin takviyesi katabilirsiniz. Bunun haricinde verdiğiniz mamaları daha özenli hazırlayarak bu süreci daha süratli geçirmesine destek olun. ZOO Petshop sayfasında lüzumlu tüm besin takviyeleri ve çeşitli yemler bulunmaktadır. Kuş ürünleri kategorimizi incelemek için TIKLAYINIZ!

Aynı Kafeste Birden Fazla Kuş Beslenir Mi?

Aynı kafeste birden fazla kuş beslenebilir. Bu kafesin ebatlarına ve kuşun cinsine bağlı olarak değişim göstermektedir. Bazı kuşların birbirleriyle anlaşamadığına ve hatta devamlı kavga ettiklerine tanık olabilirsiniz. Kuşlar da insanoğlu benzer biçimde kimi zaman ihtilaf içinde bulunabiliyorlar. Kavga eden kuşlar birbirlerinin tüylerini yolabilir, vücutlarında ağır yaralar oluşturabilir. Onun için bir kafeste bir çift beslenmesi önerilmektedir.

Aynı kafeste birden fazla çift bulunursa genel olarak yavru almanız zorlaşacaktır. Hint bülbüllerinde bu durum değişik olsa da kanarya, saka, muhabbet kuşu cinslerinde kafeste bir çift olması önerilmektedir.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık