Güvercin Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

guvercin-bakimi.jpg

Güvercin bakımı büyük bir özveri ve dikkat gerektirir. Güvercinler, üç yüzden fazla çeşidi bulunan güvercingiller familyasına dahildir. Eski zamanlarda güvenli ve kolay yazışma amacıyla kullanılan bu kuşlar, son aşama süratli uçarlar ve yön değiştirirler. Posta güvercinlerinin saatte yetmiş kilometre hıza ulaşabildikleri bilinmektedir. Günümüzde güvercinler en popüler evcil kuşlar içinde yer alır. Güvercin beslemeyi planlıyorsanız; bu canlıların bakım gereksinimi hakkında data sahibi olmanız oldukca mühim.

Güvercin Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nedir?

Güvercin bakımı birçok mühim ayrıntıyı ihtiva eder. Öteki kuş cinslerinin bakımında olduğu benzer biçimde güvercinlerde de kırılgan hareket etmek gerekir. Güvercinler, yırtıcı hayvanlara karşı kendilerini savunamamaktalar. Bundan dolayı, kuşlarınızı dış alanda besleyecekseniz, güvenli bir ortam yaratmanız şarttır. Seçeceğiniz kuş kafesi geniş ve sağlam olmalıdır. Bu sayede güvercine iyi bir yaşam alanı vadedebilirsiniz.

Güvercin bakmak hem keyiflidir hem de zahmetlidir. Fakat kuşlarınıza iyi bir halde bakarsanız, sizlere yirmi yıl kadar arkadaşlık edebilirler. Güvercin bakımı hakkında öne çıkan detaylar şunları kapsar:

Güvenli Bir Yaşam Alanı Oluşturulmalı

Güvercin için oluşturulacak barınaklar ve kafesler, bahçede yada evin üst bölümünde tercih edilebilir. Barınak olarak güvercin kafesi, yuva yada kümes kurulabilir. Güvercin kafesinin hangi boyutlarda olacağı ise beslenecek güvercin sayısına bağlıdır. Eğer güvercin sayısı fazla ise buna bakılırsa kafes de büyük olmalıdır. Böylelikle güvercinlerin özgürce hareket etmeleri sağlanabilir. Ek olarak kafes sağlam ve kaliteli malzemelerden yapılmış olmalıdır. Bu da güvercinlerin sağlığı ve güvenliğini teşvik edecektir.

Kafes Temizliği Aksatılmamalı

Güvercin bakımı söz mevzusu olduğunda kafesin temizliği oldukca mühim bir detaydır. Aşırı rutubet, kuşların yaşadıkları alanda mikrop ve bakterilerin üremesine zemin hazırlar. Nemin azca olması da kuşların solunum yolu problemleri yaşamalarına sebebiyet verebilir. Bu yüzden de kafesteki rutubet oranı iyi bir halde ayarlanmalıdır. Rutin olarak kafes temizliği yapılmalı ve güvercinlerin hijyenik bir yerde yaşamaları sağlanmalıdır. Aksi durumda kafeste mikroplar üreyebilir ve bu durum kuşların sağlığını ciddi anlamda riske atabilir.

Uygun Beslenme Düzeni

Güvercin bakımı esnasında beslenmeye bilhassa dikkat edilmeli. Doğru ve tertipli beslenme ile güvercinler oldukca daha sıhhatli ve uzun ömürlü olabilirler. Güvercinlerin ömrü değişik dönemlerden geçer. Bu sebeple güvercinin yaşına uygun kuş yemleri satın alınmalıdır. Güvercinleriniz hemen hemen yavru ise onlara yavrular için üretilen yemlerden vermelisiniz. 4-6 haftalıktan büyük olan güvercinler, düzgüsel güvercin yemiyle beslenebilirler.

Güvercinlerin beslenme düzeninde bir tek yemler olmamalıdır. Bu sempatik canlılara çeşitli sebzeler ve meyveler sunarak, beslenmelerini çeşitlendirebilirsiniz. Güvercinlere verebileceğiniz bazı yiyecekler:

  • Ispanak
  • Taze yeşillikler
  • Kavun
  • Armut
  • Elma
  • Brokoli
  • Yaban mersini
  • Havuç

Hastalıklara Karşı Önlem Alınmalıdır

Güvercin bakımı esnasında hastalıklara karşı tedbir almak gerekir. Bu mevzuda yapabilecekleriniz:

  • Güvercinlerin beslenmelerine itina gösterilmelidir. Yalnızca yem tüketmeleri önlenmeli ve beslenme düzenlerine sebze ve meyveler de eklenmelidir.
  • Her daim kuş suluğu temiz ve kafi düzeyde su barındırmalıdır.
  • Güvercin tüy dökme döneminde PMV-1 aşıları yaptırılmalıdır.
  • Yavrular üç haftalıktan sonrasında aşılanmalıdır.
  • Güvercin kafesi tertipli olarak temizlenmelidir.
  • Kafese eklenecek her bir kuş bir ay kadar karantinaya alınmalıdır.
  • Kuşlarda ihtimaller içinde bir hastalık durumunda veteriner hekim desteği alınmalıdır.

Yazı dolaşımı

Mobil sürümden çık