Evde kanarya bakımı hakkında bilmenizde fayda olacak birçok değişik detay var. Ötüşleri ile insanı kendine fanatik eden kanaryalar oldukça duyarlı bir kuş türüdür. Kanarya bakımı, kuşun sağlığı açısından ve olursa yavruları açısından oldukça önemlidir.
Evde Kanarya Bakımı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ilk olarak kanarya kafesi oldukça dar olmamalıdır. Kanaryalar için ötüm kafesleri mevcuttur sadece bu kafese alışık olmayan kanarya kısa zamanda strese girebilmektedir. Strese giren kuş hem hastalanabilir hem de ötmesini kesebilir. Kafesler içindeki kuş adetine göre farklılık gösterir sadece en fazla iki kuş bulunan kafesin orta boyda olması yeterlidir.
Oldukça büyük bir kafese ihtiyacınız yok. Kafes bakımı ve temizliğini mümkünse iki günde bir yapmanız gerekmektedir. Kafes ızgaralı değilse tabana gazete kâğıdı şeklinde kolay değiştirilecek bir ürün koymalısınız. Kanarya dışkısının zeminde fazla durması kuşun sağlığını bozabilir. Suluk ve yemlikte taze yem ve su olmalıdır. Suyun çeşme suyu olmamasına itina gösterin. Taze içme suyu ve karışık yem kullanın. Kanarya yemi ile sempatik dostunuzu sıhhatli bir halde besleyebilirsiniz.
Evde kanarya bakımı mevzusunda şunlar da oldukça mühim: Kanarya banyo yapmayı ve kendini ıslatmayı seven bir kuş türüdür. Bu yüzden kuş banyoluğu satın alıp haftada bir kafesin içine koyabilirsiniz. Banyoluğun içindeki su ılık olsun. Havalar eğer soğuksa kesinlikle banyoluğu kafese koymayın, kuşlar duyarlı canlılar olduğundan hastalanabilir.
Evde Kanarya Bakımı: Kanaryalar İçin Sıhhatli Beslenme
Kanaryaların yalnız su ve yem yiyerek sıhhatli olmasını beklememek lazım. Dal darı alıp kafese ekleyebilirsiniz yada azca bir oranda keten tohumu alıp yemliğin içine yavaş yavaş ekleyebilirsiniz. Bunlar haricinde suluğa katılan vitaminler hakkında data alın ve kuşunuza isterseniz bu vitaminlerden sunabilirsiniz. Kuş krakerleri de kanaryaların oldukça sevilmiş olduğu yiyecekler içinde yer verilmiştir.
Kanaryalar için bebek maması alabilir ve bunu yem ile harmanlayıp ayrı bir kap içinde kafese koyabilirsiniz. Her kuşun özelliği kendine özgü olduğundan beğenmeyen olabilir sadece bir çok kanarya bebek mamalarını afiyetle yemektedir. Mamalara aktarlarda satılan arı poleni ilave edebilirsiniz. Ölçüleri yavaş yavaş ilave edin, kafesteki mamayı gün sonunda kaldırın ve asla tekrar kuşa vermeyin. Kafesten alınan fazla mama çöpe dökülmelidir.
Evde Kanarya Bakımı: Kanaryaların Çiftleşme Zamanı
Kanaryaların aslen belirli bir çiftleşme zamanı yoktur. Hepimiz yaz ayı dese de kanaryalar dışarıda değil evin içinde yaşadığından dolayı onlar için mevsimlerin pek bir önemi yoktur. Odanın averaj sıcaklıkta olması kanaryalar için çiftleşmenin uygun olacağı bir ısıdır. Eşler aynı kafeste birazcık zaman geçirir ve iyi anlaşırlarsa çiftleşme adım atar.
Kafesi arada sırada gözlemenizde yarar var. Eşler anlaşamıyor ve devamlı kavga ediyorsa kesinlikle onları ayırın. Aksi durumda birbirlerine zarar verebilirler. Çiftleşme başarı göstermiş olduysa, dişi kanarya yuvalıkta yatmaya adım atar. Yuvalık ve keten ipi tedarik etmeyi ihmal etmeyin.
Yuvalıkta yatan dişi kuşu kesinlikle rahatsız etmeyin. Yem, su ve taban temizliğini olabildiğince süratli ve ürkütmeden gerçekleştirin. Dişi kanarya yumurtanın üstünden gerekmedikçe kalkmaz ve adam kanarya, dişi kanaryayı beslemeye adım atar. Yumurtadan yavru çıkmış olduğu süre dişi kanarya yalnız yavrularını beslemek için kalkar, besler ve yeniden oturur. Yavrular belli bir olgunluğa ulaşınca dişi kanarya yuvalıktan kalkar ve öteki bir yavru dönemine kadar yatmaz.
Evde Kanarya Bakımı: Eş Kanaryaları Ayırma Zamanı
Adam ve dişi kanaryayı yavrular erişkinliğe ulaşmış olduğu süre ayırın ve yuvalığı kaldırın. Dişi devamlı çiftleşir ve yavru vermeye çalışırsa hem yavru sayısı azalır hem de dişi kuş zayıflar ve hastalanabilir. Minimum 3 yada 4 ay dişi kuşu çiftleştirmeyin. Adam kuşu başka bir dişi kuş ile çiftleştirmenizde bir sakınca görülmemektedir. Eğer anne yavruların yada yumurtaların üstünde yatarken adam kuş onu rahatsız ediyorsa yavruların büyümesini beklemeden ayırabilirsiniz. Adam kuş dişinin yeniden hazır olmasını beklemeden yeniden çiftleşmek yada onu yavrulardan imreniyor olabilir.
Yavru Kanaryalara Ötüş Sesleri Dinletin
Yavrular yumurtadan çıktıktan ortalama yedi gün sonrasında web üstünden kanarya ötüş sesleri dinletin. Ötüşlerin kusursuz denilebilecek vaziyette olmasına, fena ötüşlerin olmaması lazım. Kuşa dinleteceğiniz bu sesler zaman içinde kuşa oturur ve kuş bu sesleri çıkarmaya adım atar.
Haftalar sonrasında kusursuz bir kanarya ötüşüne haiz olabilir. Kanaryaların genetik özelliğine de bağlı olarak ötüş sesleri değişkenlik izah edebilir. Bu ötüş seslerini her gün bir yada iki saat dinletmeniz kafi olabilir sadece sabah akşam birer saat dinletseniz oldukça daha verimli olur. Yavruları sıhhatli ve taze besinlerle büyütün. Vitamin ve mineral bakımından yoğun olan kuş yemleri tercih edin. Odanın sıcaklığı çoğu zaman durağan(durgun) tutmaya çalışın ve odayı sık sık havalandırmaya, havanın temizliğine dikkat edin.