Doğada muhabbet kuşlarının üremesi ve muhabbet kuşlarının çiftleşmesi
Avustralya muhabbet kuşları, anavatanlarında son zamanlarda yağmur yağan yada kuraklık döneminde yağmur yağan bölgelere giderler ve bu serin ve sulu yerlerde hayatlarında köklü bir değişiklik meydana gelir ve kısa sürede bitkiler Yem yetiştirir, tohum üzerine oturur, ve beslenmesi için bol miktarda oranda yarı olgun tohum sağlar, muhabbet kuşunun üremesi adım atar ve bu koşullarda çiftleşip çoğalarak civcivlerini büyütebileceklerini tahmin eder.
Bundan dolayı, su dolu ve nispeten serin bölgelere girer girmez, erkekler sevişme davranışları göstererek dişileri cinsel talep aşamasına girer ve çiftleşmeden sonrasında dişiler yumurtlar, yumurtalar üstünde uyur ve getirdikleri tavuklar. ve kendi tavuklarını yetiştir. Aşağıda muhabbet kuşları serilmiş, çiftleşme ve üreme ile ilgili önemli noktalara değinilmiştir.
Doğada muhabbet kuşlarının üremesi
Dişiler yuvalarını bir çok vakit okaliptüs ağaçlarında yüksek deliklere kurarlar. Her dişi muhabbet kuşu, ağaçlardan yüksekte bir delik bulduktan sonrasında, onu yeterince genişletir ve gagasıyla içini kazar, ayakkabıyı yumurta bırakabileceği ve civcivlerini büyütebileceği bir kaseye dönüştürür.
Dişi, yuvada oluşturduğu yongaları ilkin yumurtalar, sonrasında da civcivler için yatak olarak kullanır. Muhabbet kuşları mahallede 50 ve üstü gruplar halinde yaşadıkları için yeni bölgelere taşındıklarında üremek için komşu ağaçları seçerler. Bir çok vakit her ağaçta birkaç çift muhabbet kuşu yuva yapar.
Bir adam muhabbet kuşunun kur davranışları ve dişi muhabbet kuşunun yuvalama faaliyeti bulaşıcıdır. Bir çift bu tür faaliyetlere girer girmez diğeri sürü üyeleri ise devreye girer ve birkaç gün içinde ağaçlardaki delikler eşler tarafınca doldurulur ve yuvalarda çiftleşme ve arkasından yumurtlama adım atar.
Yırtıcı doğada adam muhabbet kuşlarının yuvaya girmesine izin verilmez. Dişi yumurtaların üzerine yattığında adam yiyecek getirir ve dişi kafasını yuvadan çıkarır ve erkekten yiyecek alır. Dişi muhabbet kuşu, yumurtaları fazlaca dikkatli ve şefkatli bir halde korur, üzerlerinde uyumaya fazlaca zaman ayırır ve bir tek ara sıra yiyecek almak yada yumurtaları atmak için birkaç dakikalığına kalkar ve derhal yuvadan döner.
Dişi muhabbet kuşu yumurtaların üstünde ne kadar yatar?
İlk yumurtayı bıraktıktan sonrasında dişi bigün 2 ila 4 yumurta (toplamda 3 ila 5 yumurta) bırakır ve gün içinde tertipli aktivite yaparak yumurtaları çevirir ve ortadaki yumurtayı ortadaki yumurtayı koyar.
İlk yumurtayı bıraktıktan sonrasında 18, 20, 22, 24 ve 26. günlerde sırasıyla birinci ila beşinci yumurtalar tavuk olur. Civcivlerin yumurtadan çıkması averaj 20 saat sürer. Kimi vakit bir muhabbet kuşu civcivlerinin yumurtadan çıkmasına yardım eder.
Civcivler yumurtadan çıktıktan sonrasında tamamen çıplak ve gözleri tamamen kapalıdır ve hızla annelerinin tüylerinin altına saklanırlar. Civcivler yumurtadan çıktığında, yumurtadan çıkan ilk civciv, anneden yiyecek almaktan önceliğe haizdir. İlk civcivler, ana tabakalaştırıcıdan yiyecek alırken, en genç civcivler, bezlerinde (mide öncesi) evvel sindirilmiş yiyecekleri alırlar.
muhabbet kuşunun sürüdeki yaşamı
Civcivler 28 ila 32 günlük olduklarında yuvadan ayrılırlar, bir tek baba onlara iki hafta daha yuvanın haricinde bakar. Genç civcivler ondan sonrasında tüm yuvalardan sürüye girerken, çiftler yuvayı çiftleşme ve müteakip üreme için hazırlar.
İlk çiftleşme denemesi
Yuvadan ve ebeveynden yeni ayrılan civcivler ve ilk tüy dökme sürecinde olan civcivler karşısında bile çiftler ön yiyişmeye girerler. Ilkin erkekler adım atar. Erkekler bir tek kendi yaşlarındaki dişilerle flört edip hususi bir “vay” sesi çıkarmakla kalmaz, bununla beraber dişileri yuvaya tercih ederler. Öte taraftan genç dişiler daha yaşlı erkekleri tercih ederler – görünüşe gore genç adamların flört etmek ve çiftleşmek için kafi deneyime haiz olmadıklarını ve üremede başarı göstermiş olmak için kafi deneyime haiz olmaları gerektirme ettiğini içgüdüsel olarak bilirler.
Bir dişi ıslak olanla çiftleşmekle ilgilenmiyorsa, agresif hareketlerle onu kendinden uzaklaştırır. Bir tek yaklaşan adam ideal ise, onunla doruğa ulaşır ve bir “kuzen” sesi çıkarır ve kısa sürede erkekten yiyecek kabul eder ve kafasını kaşımasına izin verir.
Muhabbet kuşlarının tek eşli olması :
Muhabbet kuşları, bir oldukca papağan şeklinde tek eşlidir ve bir çok vakit bir çift içinde bir aşk bağları kurulduğunda yaşam boyu sürer. Bir muhabbet kuşu sürüsü üreme için uygun bir yere yerleştirildiğinde, sürünün gençleri bile nerede ise bir eşi olmadan üreme davranışı gösterirler. Eşlerini çoktan seçmişlerdir ve çiftleşme, yuva arama ve üreme gösterilerini gecikmeden gerçekleştirebilirler.
Muhabbet kuşlarının doğada düşmanları :
Avustralya’da muhabbet kuşları ağaçlarda irili ufaklı sürüler halinde yaşarlar ve daima yukarıdan yırtıcı kuşlar tarafınca saldırıya uğrarlar, bundan dolayı sürekli kendilerini ararlar.
Bir tek yerdeyken, karasal düşmanların saldırısı tehlikesinin bilincinde olma mevzusunda büyük bir kabiliyete sahiptirler; Kediler şeklinde değildirler ve onlar tarafınca kolayca avlanırlar. Ağaç gövdelerindeki deliklerde muhabbet kuşlarıyla rekabet eden diğeri bazı kuşlar da tehlikeli olarak kabul edilir.
Dişi muhabbet kuşları yuvalarını, yumurtalarını ve civcivlerini cesurca savunurlar, bir tek kimi vakit istilacı hayvanlar yada kuşlar tarafınca avlanabilirler yada çatışmalarda öldürülebilirler ve yuvaları işgalciler tarafınca işgal edilebilir.