Kuvvetli bir Amerikan köpeği eşeysel olan Chesapeake Bay Retriever adını Maryland’de yer edinen Chesapeake Koyu’ndan almıştır. Marylanda’de1807 senesinde gerçekleşen bir deniz kazasından kurtulan iki köpeğin Retriever eşeysel köpeklerle çiftleştirilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Birçok şahıs tarafınca av köpeği olarak beslenir. Orta boy sınıfına giren bu köpek apartmanlarda beslenmeye uygun değildir. Chesapeake köpekleri çoğu zaman dışarıda uyumayı severler. Soğuk iklime haiz yerlerde daha rahat yaşarlar. Sadece bakılmış olduğu yerin civarlarında girebileceği su var ise sıcak iklimlerde de yaşayabilirler.
Karakter yapısı
Canlı, neşeli, sevecen bir köpektir. Eğitim hızları yavaş olmasına karşın itaatkar olmalarının yanında yürekli bir karaktere haiz oldukları için eğitimi kolay bir ırktır. Çocuklarla iletişimi iyidir. Evde beslenen kedi var ise onlarla iyi geçinir. Fakat yabancı kedileri kovalama isteğine haizdir. Genel olarak bağımsız bir karaktere haizdir. Bu karakteri dolayısı ile otoritesi kuvvetli biri tarafınca sahiplenilmesi iki taraf için de daha sağlıklıdır. Lüzumlu otoriteyi sağlamak için yumuşak fakat ısrar eden olmak gerekir.
Görünüş ve Vücut Yapısı
İyi bir yüzücüdür ve bu özelliği sebebi ile ayakları perdelidir. Derin ve geniş bir göğüs yapısına ve muntazam bir kemik yapısına haizdir. Kulakları, ufak ve aşağı doğru sarkıktır. Çoğu zaman kahverengi ya da koyu çim renginde tüyleri vardır. Kürkünün su geçirmeyen ve soğuk suya karşı dayanıklılık özelliği vardır. Göz rengi, sarımsı kahverengidir. Öteki retriever eşeysel köpeklere bakılırsa tüyleri daha kısadır. Avcı yapısından dolayı büyük kuşları taşıyabilmesi için burun uzunluğu ve burun kemeri buna bakılırsa şekillenmiştir.
Bakımı
Kısa ve hafifçe dalgalı tüylere haiz olduğundan tüy bakımı kolaydır. Tertipli olarak sık dişli tarakla fırçalanmalıdır. Fazlaca fazla olmamakla beraber tüy dökerler. Fazla sıklıkta meydana getirilen banyolar, tüylerin soğuk suya karşı dayanıklılığının azalmasına sebep olabilir. Avcı yapısından dolayı tertipli olarak egzersiz yaptırılmalıdır. Uygun eğitimler alınmaz ve kafi egzersizler yapılmaz ise inatçılık, agresiflik ya da yabancılara karşı aşırı çekingenlik şeklinde davranış bozuklukları oluşabilir.