1. Anasayfa
  2. Köpekler

Cavalier King Charles Spaniel Nasıl Bir Köpektir?


0

Minik köpek ırkları içinde yer edinen Cavalier King Charles Spaniel spor ve avcılık özelliklerine haiz Büyük Britanya kökenli bir köpektir. İyi huylu, neşeli ve oyuncu yanlarıyla ev ortamına da kolaylıkla uyum elde eden köpek cinslerinden Cavalier 25-34 santimetre boylarında, 5-8 kilogram ağırlığında, hafifçe dalgalı, uzun, ipeksi tüylere haizdir. Çoğu zaman ayrı bir ırk olan ve değişik bir karaktere haiz King Charles Spaniel cinsleri ile karıştırılan Cavalier King Charles Spaniel cinslerinin ırk standardı 1928 senesinde kurulmuştur.

Cavalier King Charles spaniel, çocuklarla kurmuş oldukları yakın bağ ve apartman hayatına sağladıkları muhteşem uyumla ön plana çıkmaktadır. Ana vatanı Birleşik Krallık olup süs köpekleri içinde yer alır. King Charles ile cocker spaniel çapraz çiftleştirme sonucu üretilen bu ırk, iyi huylu karakteri ile en fazlaca tercih edilen minik köpek cinsleri içinde ilk sıralarda yer alır. Bu sempatik dostumuzu daha yakından tanımak isterseniz işte Cavalier King Charles spaniel özellikleri, karakteri ve bakımı…

Cavalier King Charles Cinsinin Özellikleri

  • Kucak köpeği olarak malum ve ilk dönemlerinde de kucak ve ayak ısıtıcı olarak hizmet veren Cavalier ırkı, standart olarak dört renkle tanımlanır. Kestane ve beyaz renklerinin bir arada olduğu Blenheim siyah, beyaz ve tan renklerine haiz Tricolor, siyah ve tan ile kırmızımsı kahverengi renkleri ve beyaz lekeleri ile ruby bu cins tanımlanmış renklerdir.
  • Çocuklarla, öteki petlerle ve köpek cinsleriyle iyi anlaşan Cavalier, oldukça uyumlu bir cinstir. Sahibini mutlu etmeyi seven bu cins akıllı yapısıyla kolayca eğitilebilecek köpek cinsleri içinde yer alır.
  • Yalnızlığı sevmeyen ve ilgiden hoşlanan Cavalier, sportif ve hareketli yapısına karşın egzersiz ihtiyacı orta düzeyde bir cinstir. Uzun ya da kısa yürüyüşler egzersiz ihtiyacını karşılar sadece, her köpek şeklinde özgürce koşup oynadığı saatler Cavalier için de mutluluk vericidir.
  • Her ne kadar süs köpekleri içinde yer alsa da Cavalierler atletik içgüdüleri ile avcı özellikleri sebebiyle koşan ve kovalayan bir köpektir. Trafikte araçlar dahil olmak suretiyle hareket halindeki bir çok şeyi kovalama içgüdüsü sebebiyle bilhassa kent ortamlarında tasmasız yürüyüşler risk teşkil edebilir.
  • Çoğu zaman fazlaca fazla havlamayan ve sakin bir cins olan Cavalier, öteki köpeklere gore karakterinde daha baskın olan ayrılık kaygısı sebebiyle uzun soluklu yalnız bırakıldıklarında yıkıcı ve havlayan bir köpek haline gelebilir. Bu sebeple gün içinde evde fazlaca fazla yalnız bırakılmamalıdır.
  • Hafifçe bağımsız kişiliklerine karşın çekingen bir yapıya haiz oldukları için, kendine güvenen bir mizacı oluşturabilmek adına, bilhassa yavru dönemlerinde sosyalleşmeleri gerekir.
  • Uyumlu kişilikleri ile sahibini dinleyen ve itaatkar bir yapısı olan Cavalier, temel itaat eğitimi kolaylıkla verilebilecek köpek cinslerindendir. Bu cins köpekler için, engelleme iyi bir eğitim tekniğidir.
  • Yavru köpeklerde ilk günden başlamış olacak temel itaat, yaşlı köpeklerde belli bir süre istese de sabırlı ve tutarlı davranışlarla verilebilir. Çoğu zaman 10 dakikalık eğitim süreleri ile ilk 6 aya kadar söz dinlemeye ve otur, kalk, yat şeklinde kolay komutlara yönelik temel itaat eğitimi tamamlanmış olmalıdır.
  • Cavalierlerde tüm köpek cinslerinin eğitiminde olduğu şeklinde eğitim esnasında köpeği çelişkiye düşürecek her türlü davranıştan kaçınılarak, hayır denilen bir şeye hiçbir süre hiçbir koşulda izin verilmemelidir.
  • Günde iki öğün olmak suretiyle kuru mama ile beslenme ihtiyacı karşılanan Cavalierlerde, mital kalp hastalığına, sirengomiyeli rahatsızlığına, epilepsi, kalça displazisine ve  göz hastalıklarına eğilimlidir. Uzun tüyleri sebebiyle haftada üç ya da dört kez fırçalama tüylerinde yaşanacak problemin önüne geçer.

Cavalier King Charles Spaniel Fizyolojik Özellikleri

Cavalier King Charles spaniel, uzun, yumuşak, düz yada hafifçe dalgalı tüylere haizdir. Orta derecede tüy döken bu ırkın tüy renkleri, ruby, siyah ve bronz, ve Blenheim olarak vasıflandırılan ve en fazlaca tercih edilen renktedir. Blenheim, kulaklar ve her iki gözün çevresi kırmızı kahverengi ve yüzün ortasından inen, akıntıyı çağrıştıran beyaz renk bulunmaktadır. Ruby, vücudu tamamen kızıl renkle kaplıdır. Siyah ve bronz da ise vücudun çeşitli bölgelerinde bu iki renk tonu görülmektedir.

Kulakları düşük ve uzun tüylüdür. Çıkıntılı olmayan gözleri yuvarlıktır. Kafa yapısı düz ve konik bir buruna haizdir. Bacakları vücuduna oranla kısadır. Vücut ağırlığı 5-8 kilogram, yükseklikleri 30-33 santimetre içinde değişmektedir. Yaşam süreleri averaj 9-14 senedir.

Cavalier King Charles  çoğu zaman King Charles  ile karıştırılmaktadır. Cavalier düz bir kafa yapısına sahipken King Charles kubbeli bir kafa yapısına haizdir ve vücut ağırlığı en fazla 6,4 kilogram dır. Cavalier King Charles spanielin kulakları King Charles spaniele gore daha uzundur.

Karakteri

Cavalier King Charles spaniel iyi huylu karakteri ile çocuklarla en iyi anlaşan köpek cinsleri içinde yer alır. Sert hareketlerden hoşlanmaz fakat çocuklarla kurduğu muhteşem bağ yardımıyla onlara karşı toleranslıdır. Oldukça dost canlısı, akıllı ve kolay eğitilebilir bir ırktır. Kucakta durmaktan, oyun oynamaktan ve sahibini mutlu etmekten büyük zevk alan bir köpek cinsidir. Bu yüzden de yalnız kalmayı asla sevmez.

Bir tek çocuklarla değil, her yaştan insanla kolay kontakt kuran, tüm evcil hayvanlarla iyi geçinen, kolay havlamayan muhteşem bir aile köpeğidir. Bu pozitif özellikleri ile evde beslenebilecek minik köpek cinsleri içinde üst sıralarda yer alır.

Bakımı

Cavalier King Charles spaniel bakımı fazlaca zor olmayan bir köpek cinsidir. Tüy bakımı için tertipli olarak fırçalanması gerekir. Bilhassa kulakları her gün taranmalı ve parmak aralarındaki ve kulaklarındaki tüyler denetim edilmelidir. Gözleri akmış olduğu için her gün silinmelidir. Lüzumlu durumlarda banyo yada kuru şampuan ile temizlenmelidir. Derisi kırılgan olduğundan ayda bir defadan fazla banyo yaptırmamaya ve banyodan sonrasında kurutmaya itina gösterilmelidir.

Beslenmesinde minik köpek ırkı mamaları tercih edilmesi sağlığı açısından önemlidir. Uzun olmayan yürüyüşler yada oynanan oyunlar günlük egzersiz ihtiyacını karşılamaya yeterlidir. Sıcak havaya karşı duyarlı oldukları için oldukça dikkatli olunması gerekir.

Cavalier King Charles köpek ırkının da  öteki köpek ırklarında  olduğu şeklinde yatkın olduğu bazı hastalıklar bulunmaktadır. Bunlar göz ve solunum sistemi, kalp sorunları, kulak enfeksiyonları ve diz kapağı çıkığı şeklinde problemlerdir. Tertipli veteriner hekim kontrolü ile bu sempatik dostlarımıza sıhhatli ve mutlu bir yaşam sunabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir