1. Anasayfa
  2. Kediler

Bozuk Kedi Maması Nasıl Anlaşılır?

Bozuk Kedi Maması Nasıl Anlaşılır?
0

Bozuk kedi maması değişik raf ömrü ve açıldıktan sonraki tüketilme süreci ile direkt ilgilidir. Konserve ürünlerini kesinlikle dondurmamanız tavsiye edilir. Bu ve bunun şeklinde bilgileri atladığınızda, muntazam uygulamadığınızda kedi maması kısa sürede bozulma aşamasına gelir. Kuru ve yaş kedi mamasının bozulması aynı emareleri gösterir.  Yaş mama, kuru mamaya gore daha süratli bozulabilir. Kediniz mama tüketimi esnasında yaş mama, isterse kuru mama kullanabilir. Bozuk mama mevzusunda genel bilgilere haiz olarak kedinizi sıhhatli gelişimini destekleyen sıhhatli, güvenli, doğru ve kaliteli mamaları tercih edebilirsiniz.

Her yiyecekte olduğu şeklinde kedi mamalarının da raf ömrü bulunmakta olup paketli ürünü tüketilme süresi dâhilinde kedinize vermelisiniz. Tüketilme süresi dolduysa kedi mamasının koku ve tadında çeşitli bozulmalar meydana gelebilir. Ürün asla açılmadı ya da uygun şartlarda korunmaya çalışıldıysa raf ömrünü tamamladıktan sonrasında imha edilmelidir. Kedileriniz için mama alırken son kullanma evveliyatına dikkat etmelisiniz.  Rafta uzun süre bekleyen, son tüketim zamanı geçen ürünleri kullanmamalısınız. Kuru mama çeşitleri, yaş ve konserve mama ürünlere gore daha uzun raf ömrüne haizdir. Konserve kedi fakat çeşitleri diğerlerine gore kısa sürede kolayca bozulabilir. Bilhassa Bozuk kedi maması ürünlerinin iyi mi anlaşılacağı mevzusunda genel detayları edinerek kedinizin sağlığını korumak için bozulma emareleri olmayan raf ömrü uzun sıhhat ve güvenlik testlerinden geçirilen kaliteli, sıhhatli mamaları tercih edebilirsiniz.

Bozuk Kedi Maması Emareleri Nedir?

Ek olarak Bozuk kedi maması emareleri şunlardır

  • Son tüketim zamanı günlerin geçmesi
  • Ambalajın hasarlı yırtık ve ezik olması
  • Ürünün sıcak, nemli ortamlarda kalması, fena kokması
  • Kedinizin mamayı reddetme eylemi göstermesi
  • Mamanın ağzının açık bırakılması
  • Açık, yaş mamanın dışarıda bekletilmesi
  • Mamanın nemlenmesi ve yumuşaması
  • Küflenmesi ve birbirine karışması
  • Mamanın renk değiştirmesi, extra sertleşmesi ve yağlanması
  • Kedinizin ishal, kusma şeklinde hastalıklarla rahatsızlanması

Son Tüketim Tarihinin Geçmesi

Son tüketim tarihinin geçmesi kedi mamanızın bozuk bulunduğunu gösterir. Mamayı almadan, kedinize vermeden ilkin muhakkak son kullanım evveliyatına bakmanız gerekir. Zamanı geçen ürünler bozuk kedi mamalarındandır. Kedi mamasını üretim tarihinden itibaren maksimum senelik tüketim süresi bulunmaktadır. Tüketim zamanı geçen ürünler tadı, kokusu beğenilmeyerek yenilmez. Asla riske girmeden bu ürünleri kedinize kesinlikle vermekten kaçınmalısınız.

Ambalajın Yırtılması ve Hasar Görmesi

Ambalajın yırtılması ve hasar görmesi kedi mamasının bozuk bulunduğunu gösteren öteki mühim faktörlerdendir. Satın alma sürecinde kedi mamasının son tüketim evveliyatına bakarak paketin dışını özenli şekilde incelemeniz gerekir. Hasar gören, yırtılan, ezilmiş ürünleri kesinlikle almamalısınız. Son tüketim evveliyatına dikkat etseniz dahi ürünün ne zamandan beri hasarlı bulunduğunu tahmin etmeniz imkânsızdır. Bunun için bozuk mama ve ürünler tercih edilmemelidir. İçeriğinin nemlenip nemlenmediğini, tazeliğini koruyup korumadığını bilmeniz imkânsızdır. Bu yüzden bu ürünler bozuk olarak değerlendirilir. Evinize aldığınız mama ve ürünlerin hasar durumunu, tazeliğinin bozulup bozulmadığını muhakkak denetim etmelisiniz. Bu sayede kedinizin sağlığını sakınan sıhhatli şekilde yiyebileceği ürünleri alabilirsiniz.

Mamaların Güneşli Sıcak Nemli Ortamda Kalması

Mamaların güneşli, sıcak ve nemli ortamda kalması kısa sürede bozulmasına niçin olur. Kuru ve konserve kedi maması açılmadığında tadını tazeliğini koruması için kuru yerlerde saklanmalıdır. Mamaları kapalı dolapta, ısı, nemin azca olduğu serin yerlerde saklayarak bozulma ihtimalini azaltabilirsiniz. Mamalar güneş ışığına maruz kaldığında ev içinde, sıcak, nemli ortamlarda bırakıldığında, dışarıda uzun süre bekletildiğinde ekşidiği için kısa sürede bozulur.  Vitamin ve mineral değerleri bozulan bu ürünler güneşte beklediği için ekşime yapar. Yukarıda belirtilen faktörlere bağlı olarak dışarıda uzun süre bekleyen, ekşiyen ürünleri kedinizin sağlığı için kesinlikle vermemeniz gerekir.

Kedi Mamasının Fena Kokması

Kedi Mamaların fena kokması kedinize tertipli olarak verdiğiniz ürünlerin bozulduğunu gösterir. Paketi açtığınızda ürününün yaymış olduğu fena kokudan bozulduğunu kolaylıkla anlayabilirsiniz. Kedi mamalarının kendine özgü aromatik kokusu vardır. Bozulmuş olan mamalar daha rahatsız edici, ekşi, keskin ve değişik bir kokuya haizdir.

Kedinizin Mamayı Reddetmesi

Kedinizin mamayı reddetmesi yaş ve koru mayanın açık şekilde bekletilmesi sonucu oluşur. Bozulan mamalar sertleşerek nemlenir ve tadı değişmiş olur. Ne kadar süre açıkta bulunduğunu, hava ile temas ettiğini bilmediğiniz bozulan yaş ve kuru mamaları kedinize vermemelisiniz. Ek olarak küflenen, nemlenen, renk değiştiren, yağlanan mamaları da kedinize kesinlikle vermemeniz tavsiye edilir. Açıkta kalan ürünlerinin belirgin özelliği nemlemesi, yumuşayarak kendi hususi durumunu kaybetmesidir. Kap içine koyduğunuzda sert ve tok ses çıkarmayan mamalar bulunmuş olduğu ortamda nemi içine çekerek yumuşar. Bunun için mama kabına fazla yiyecek koymamanız, kedinizin kısa sürede tüketebileceği sıhhatli, ideal formuna kavuşabileceği olan mamaları vermeniz tavsiye edilir. Paketli mamaların ambalajları vakit içinde dönüşüp küflenebilir.

Kedi mamasını orijinal paketinde saklıyorsanız bir süre sonrasında ambalajın dış kısmı koruma hususi durumunu yitirir. Bu şeklinde durumlarda mamanın içi haşere, böceklenme ve küf oluşumuna niçin olabilir. Bu şeklinde emareleri olan mamalar bozulmuş olduğu için derhal çöpe atılmalıdır. Kedinize vereceğiniz mamaları evvelinde denetim ederek son tüketim evveliyatına dikkat etmeniz, renk değişikliği olmayan, uygun gizleme koşullarında bekletilen, yağlanmayan vitamin, mineral ve protein kıymeti muhafaza edilen ürünleri tercih etmeniz önerilir. Kedinizi çürüme, koku, küflenme ve yumuşama şeklinde emarelerle beslendiği mamalardan uzak tutmalısınız. Zira kediniz sağlıksız, bozuk kedi maması ürünlerini yedikten sonrasında kısa sürede rahatsızlanarak kusma, ishal ve sindirim hastalıkları şeklinde pek fazlaca hastalık emaresi ile karşılaşabilir.

Ek olarak Bakınız: Kedilerde Fip Emareleri Nedir?

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir