1. Anasayfa
  2. Köpekler

Boxer Nasıl Bir Köpektir? Boxer Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri


0

Evde beslemeye uygun bir cins olan Boxer oldukça iyi huylu ve sadık bir köpektir. Irk olarak kökeni Almanya‘ya dayanmasına karşın Boxer adı köpeğin yumruklamayı çağrıştıran dövüş stili yüzünden İngilizler tarafınca verilmiştir.

En popüler köpek cinsleri içinde yer edinen boxer, Almanya kökenli bir köpek cinsidir. Oyuncu yapıları ve bitmeyen enerjileri ile köpekler aleminin “Peter Pan’ı” olarak adlandırılan bu şefkatli dostumuzu tanımaya ne dersiniz? İşte boxer köpek eşeysel özellikleri ve bakımı hakkında bilinmesi gerekenler.

Boxer Cinsi Köpek Özellikleri ve Bakımı

 

  • Kuvvetli bir yapısı olan Boxer’ların boyları 50-63 santimetre içinde, ağırlıkları ise 22-30 kilogram içinde değişmiş olur. Tüylerinin rengi beyaz, lekeli kahverengi, çizgili, kızıl tonlarındadır. Sık, parlak ve düz kürkü vardır. Beyaz olan türleri, pek tutulmaz.
  • Son aşama kuvvetli çene yapısı vardır. Sarkık yanakları ve siyah maskesi ile dikkat çekmektedir. Gözleri koyu kahverengi ve geniştir. Burun ise basık, iri ve siyah renktedir. Kuvvetli ve zarif boynu, yukarıda taşımış olduğu kuyruğu ile etkisi altına alan bir görünüme haizdir.
  • Kesik yapıdaki kuyruğunu yukarı doğru taşır. Ağzı kapalı iken dili ve dişleri gözükmez. Gözleri koyu renkte, burunları büyük ve siyahtır. Yaşam süreleri oldukça uzun değildir 11-14 yıl arasındadır.
  • En mühim özellikleri enerjik, neşeli, mutlu, meraklı, oyuncu ve sadık olmalarıdır. Çocuklarla arası oldukça iyidir. İnsan-köpek uyumluluğu yüksek olan bir aile köpeğidir. Devamlı insanlarla birlikte olmak ister. İnsanları koruma mevzusunda da oldukça iyidir. Tanıdık olmayan kimselere karşı temkinlidir.
  • Eğitimlerine ufak yaşta başlanmalıdır. İyi eğitildiklerinde öteki hayvanlar ve köpeklerle de iyi anlaşabilir. Polis ve askeri faaliyetlerde, ek olarak bekçi köpeği, muhafız ve görme engelliler için rehber olarak da kullanılırlar.
  • Aşırı salyalı olmaları ve horlamaları fena özellikleri arasındadır.
  • Oldukca fazla enerjik oldukları için her gün tertipli olarak egzersiz yaptırılmalıdır. Dışarıda uzun yürüyüşlere çıkarmak, bahçede birlikte  top oynamak Boxer köpeğinin hoşuna gidecek egzersizlerdir.
  • Aşırı sıcak ve soğuk havalara karşı duyarlı oldukları için dikkat edilmelidir. Bunun için yalnız bahçede yetiştirilmeye uygun değillerdir.
  • Beslenmeleri kuru mamalarla yapılır. İlk altı ay günde üç öğün, bir yaşına kadar günde iki öğün, daha sonları ise günde bir öğün beslenmeleri için yeterlidir.
  • Tüyleri kısa oldukları için bakımları kolaydır. Haftada bir fırçalamak yeterlidir. Son aşama temiz köpeklerdir ve temizliklerini kendi kendilerine yapabilirler.
  • Kalp damar hastalıkları, alerjiler, omurga sorunları, kalça displazisi ve ileriki yaşlarda kansere yakalanma riski, yatkın olduğu hastalıklar arasındadır. Bilhassa romatizmaya yakalanma durumlarına oldukça sık rastlanır. Bunun için köpeğinin ıslak kalmamasına dikkat edilmelidir. Dişleri için de sık sık veterinere götürmek gerekebilir.

Boxer Karakteri

Boksör, oyuncu ve bitip tükenmeyen bir enerjiye haizdir. Geçmişte köpek dövüşlerinde kullanılmış olmalarına karşın, agresif eğilimleri olmayan nazik bir köpek cinsidir. Şefkatli ve sadık bir arkadaştır. Mutlu ve canlı yapıları ile evinize sevinç katacaktır.

Boksörlerinde öteki köpek cinslerinde olduğu şeklinde yavruluk döneminden itibaren oldukça iyi eğitilmesi ve sosyalleştirilmesi gerekmektedir. Oldukca sayıda insanla ve öteki hayvanlarla sosyalleşmesi gerekir. İnsanların üstüne atlamayı severler ve bundan kaçınmaları gerektiği öğretilmelidir. İyi sosyalleşmiş bir boksör, çocuklarla, öteki köpekler ve ev hayvanları ile iyi geçinir.

Boksörler işçi grubu köpeklere dahil olsalar da, daha oldukça aile dostu olarak tercih edilmektedir. Cesaretleri ile meşhur bu dostumuz muhteşem bir koruma köpeği olarak, askeri ve polis görevlerinde de kullanılır. Keskin işitme duyularına haizdir. Oldukça akıllı ve sadıktır.

Boksör köpek cinsinin içgüdüleri oldukça gelişmiştir. Dost ve davetsiz misafirleri ayırt edebilme bakımından inanılmaz bir hisse haizdir. İlk başta çoğu zaman yabancılara güvenmezler, fakat ailesine karşı tehdit algılamadıkları sürece saldırmazlar. Yüksek egzersiz gereksinimleri karşılandığı taktirde apartman dairesinde bakılabilir fakat onlar için en uygun yaşama alanı bahçeli bir evdir.

Boxer Köpek Cinsi Bakımı

Boksörlerin kısa tüyleri oldukça azca tarama gerektirir. Haftada bir yada iki kez taramak yeterlidir. Kedi şeklinde kendilerini temizleyebilirler. Bundan dolayı gerekmedikçe yıkanmaya ihtiyacı yoktur. Orta derecede tüy dökerler.

Egzersiz ihtiyacı oldukça çok olan bir köpek cinsidir. Egzersiz ihtiyacını karşılamak ve kaslarını zinde tutmak için günde minimum iki kez yarım saatlik yürüyüşler yapın yada oyun oynayın. Yada uzun yürüyüşlerle egzersiz ihtiyacını karşılayın. Günlük olarak egzersiz ihtiyacının karşılanması, hem fizyolojik hem de ruhsal açıdan oldukça iyi gelecektir.

Boksörler için en uygun yaşama alanı bahçeli bir ev olsa da, kısa burunları ve kısa tüyleri sebebiyle ne soğuğa ne de sıcağa dayanamazlar. Bundan dolayı ev içinde tutulması en iyisidir. Sıcak havalarda egzersiz ihtiyacı için günün serin saatlerini tercih etmeye itina gösterin.

Tırnakları naturel yollarla aşınmadıysa tırnak bakımına itina gösterilmeli ve tertipli olarak kesilmelidir. Dişleri her gün fırçalanmalıdır. Eğer her gün fırçalayamıyorsanız haftada birkaç kez fırçalayın. Bu mevzuda yavru iken alıştırmanız önemlidir. Tertipli olarak kulak ve gözlerini denetim etmeniz ihtimaller içinde sıhhat sorunlarını erken belirlemenize destek olacaktır.

Beslenme gereksinimleri için kaliteli mamalar tercih edilmeli ve günde iki öğün olarak verilmelidir. Miktar ve mama seçimi mevzusunda veterinere danışmak, sıhhatli bir beslenme için önemlidir.

Averaj yaşam süreleri 11-14 yıl olan boksörler genel olarak sıhhatli bir köpek cinsidir. Fakat öteki köpek cinslerinde olduğu şeklinde genetik olarak yatkın olduğu hastalıklar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Aort darlığı
  • Kanser
  • Dejeneratif miyelopati
  • Kalça çıkığı
  • Aritmojenik sağ ventrikül kardiyomiyopatisi
  • Tiroid yetmezliği
  • Allerji
  • Beyaz boksörlerde sağırlık şeklinde hastalıklardır.

Boksörlerin en negatif yönleri salya ve horlama problemleridir. Tertipli veteriner hekim kontrolü ile bu yürekli dostlarımıza sıhhatli ve mutlu bir yaşam sunabilirsiniz.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir