Afrika Misk Kedisi Hakkında Genel Bilgiler
Bilimsel Adı | Civettictis civetta |
Sınıf | Memeli |
Ortalama Boyu | 43 – 71 cm |
Ortalama Ağırlığı | 1,4 – 4,5 kg |
Menşei | Afrika – Sahra altı bölgesi |
Ortalama Ömür | 15 – 20 yıl |
Afrika Misk Kedisinin Sınıflanması
Afrika Misk Kedisi, Afrika kıtasının daha çok Sahra alt kısmı bölgesinde geniş bir alanda yaşamaktadırlar. Bir zamanlar daha çok Misk Kedisi varken şuan bu türün kalan tek üyesi Afrika Misk Kedisi’dir. Kedi benzeri bir görünüşe sahip olmasına rağmen aslında bir kedigil değildir. Buna rağmen küçük bir etobur olan Afrika Misk Kedisi daha çok gelincik türüne yakınlığıyla bilinirler.
Afrika Misk Kedisi Anatomisi
Afrika Misk Kedi’lerinin en belirgin fiziki özellikleri kürkleridir. Aslen gri renkte olan kürklerinin üzerini ise siyah beyaz renklerine sahiptir. Bununla birlikte gözlerinin etrafındaki lekeler nedeniyle rakunu andırır bir yüz ifadesine sahiptir. 43 ile 71 arasında farklı uzunluklara sahip olan bu hayvanlar 1,5 ile 4.5 kilogram arasında olabiliyorlar. Genel olarak dişi Afrika Misk Kedi’leri erkek olan cinslerinden göre daha fiziksel olarak daha büyüktür.
Afrika Misk Kedisi’nin Yaşam Alanı
Afrika Misk Kedisi, Afrika kıtasının sahra bölgesinin alt kısmında geniş bir alanda yaşamaktadırlar. Bu hayvanlar özellikle sürekli gündüz vakitleri çalılık ve uzun otların bulunduğu ova, dağ ormanları veya bataklıklarda yaşayabilirler. Genellikle su kaynaklarına bağlı olmadan yaşayabilme yeteneklerine rağmen yine de nehir kenarlarında daha fazla sayıda bulunmaktadırlar.
Afrika Misk Kedisi Yaşam Tarzı
Afrika Misk Kedileri avlamak için gece karanlığını bekleyen yırtıcı bir hayvandır. Gündüzleri ise daha çok ağaçlarda diğer vahşi hayvanlardan daha korunaklı alanlarda vakit geçirirler. Genelde grup olarak gezmezler ya da avlanmazlar ancak üreme mevsimlerinde ortalama 15 üyeden oluşan gruplar halinde toplanıyorlar.
Genelde 1 yaşına gelindiğinde cinsel olarak üremeye hazır hale gelirler. Bununla birlikte çiftleşmeden sonra dişi Afrika Misk Kedileri 60 – 70 günlük bir gebelik süresinden sonra ortalama 3-4 yavru doğururlar. Diğer memelilere göre yeni doğan bu yavrular kürklü olurlar ve kendilerini savunacak olgunluğa erişene kadar anneleri tarafından emzirilirler.
Afrika Misk Kedileri ortalama olarak 15 ile 20 yaşayabilirler.
Afrika Misk Kedileri Av ve Avcı
Aslen birer etobur olmalarına rağmen Afrika Misk Kedileri etobur beslenme şeklinin yanında çeşitli bitkilerle de beslenebilmektedir. Afrika Misk Kedileri doğal olarak kertenkele, yılan, kurbağa ve diğer küçük kemirgenlerle beslenirler. Ormandaki üyeler ise bununla beraber ormanda bulunan meyveler ve böceklerle beslenebilmektedirler. Etobur beslenme için Afrika Misk Kedileri’nin ağızlarında 40’a yakın diş bulunmakla beraber ayaklarındaki pençeleri hiç geri çekmezler.
Ayrıca Afrika Misk Kedileri bazı avcılar tarafından da avlanmaktadır. Bunlar özellikle Leopar gibi büyük avcı grubuyla beraber yine bazı yılan türleri ve timsahlardır. Bununla birlikte başka bir tehdit ise yok olan ormanlardır. Ayrıca kaçak yollarla avlanan avcılar yüzünden de tehlike altındadırlar.
Afrika Misk Kedileri ve İnsanlar
Her Afrika Misk Kedisi haftalık olarak yaklaşık 4 gram kadar misk salgılamaktadır. Bu insanların onları avlaması için oldukça yeterli bir miktardır. Günümüzde bir çok koku yapay olarak elde edilse bile özellikle Afrika Misk Kedilerinden elde edilen bu miskle yapılanlar daha az. Henüz soylarının yok olma tehlikesi bulunmamasıyla beraber ciddi şekilde hem salgıladıkları misk yüzünden hem de kürkleri nedeniyle yine de tehdit edilmektedir.