1. Anasayfa
  2. Cennet Papağanı

9 Maddede Evcil Kuşlarda Hastalık Belirtileri

9 Maddede Evcil Kuşlarda Hastalık Belirtileri
0

Evcil kuşlarda hastalık emareleri, kuş besleyecek insanoğlu tarafınca bilinmelidir. Kuş dostlarımız yırtıcı doğada kolay av olarak görünmemek adına hastalıklarını gizlemeyi başaran canlılardır. Bundan dolayı kuşun hasta olduğu idrak etmek birazcık zor olabilir. Fakat bazı detaylar yardımıyla kuşunuzun hasta bulunduğunu fark edebilirsiniz.

Evcil Kuşlarda Hastalık Belirtileri Nedir?

Evcil Kuşlarda Hastalık Belirtileri

Evcil kuşlarda hastalık emareleri çeşitli şekillerde kendini gösterir. Bu tarz şeyleri aşağıdaki benzer biçimde açıklamak mümkün:

1. Kuşlarda Anormal Bağırsak Hareketleri

Kuş dışkısının kıvamı ve rengi, beslenmedeki farklılıklardan dolayı değişebilir. Bununla beraber sarı, siyah ya da kırmızımsı herhangi bir dışkı anormal kabul edilir. Bu renkler, öteki şeylerin yanı sıra iç kanamanın göstergesi olabilir. Kıvamını denetim etmeniz de tavsiye edilir, dışkının oldukca yumuşak yada oldukca sert olması evcil hayvanınızın sağlığı için sorunlara yol açabilir.

(*9*)2. Kuşlarda Hareketsizlik

Evcil kuşlarda hastalık emareleri içinde hareketsizlik de var. Bir kuş uzun süre hareketsiz kalırsa, bu durum bir solunum yolu hastalığının emaresi olabilir. Ek olarak, bu davranış evcil kuşlar için oldukca ciddi olan herhangi bir kilo kaybını maskeler. Evcil hayvanınız bir günden fazla bu şekilde davranırsa, en kısa zamanda veterinerinize danışın.

3. Kuşlarda Burun Akıntısı ya da İltihaplanma

Kuşunuzun burnunda akıntı, kızarıklık ya da iltihaplanma fark ederseniz, onu derhal veterinere denetim ettirmenizde yarar var. Kuş kafesi aşırı rüzgar alan bir yerde konumlanıyor ise kuşunuz rahatsız olmuş olabilir.

4. Kuşlarda Solunum yada Ötüşte Anormallik

Horlama, hırıltı, ses kaybı benzer biçimde problemler de evcil kuşlarda hastalık emareleri içinde yer alır. Bu değişikliklerin yanı sıra artan solunum yada hırıltılı solunum, solunum yolu enfeksiyonlarının emareleri olabilir.

5. Kuşlarda Göz Akıntısı

Kuşlarda göz akıntısı, solunum, kas yada sinir hastalığının açık bir emaresidir. Uzman bir veteriner hekim tarafınca acil müdahale gerektirir.

6. Kuşlarda İştah Kaybı

Evcil kuşlarda hastalık emareleri sıralamasında bir diğeri de iştah kaybı. Bu durum kuş yemi yiyecek istememe davranışı şeklinde ortaya çıkar. Kuşların süratli bir metabolizması vardır ve bu sebeple günlük olarak oldukca iyi beslenmeleri yaşamsal ehemmiyet taşır.

Kuşunuz kuş yemi yemeyi bırakır ve zayıflamaya başlarsa, kuşlarda oldukca ciddi bir hastalık olan bağırsak sıkışması meydana gelebilir. Evcil hayvanınızı her beslediğinizde kafesin zeminini paklayın. Bu sayede kuş yemi yiyip yemediğini ve dışkısının düzgüsel olup olmadığını denetim edebilirsiniz. İştahsızlık, değişik kuş hastalıklarının ortak bir emaresidir.

7. Kuşlarda Açık Ağız Solunumu

Kuşunuz dinlenirken gagası açık nefes alıyorsa, bir veterinerin acil müdahalesini gerektiren bir durum yaşıyor olabilir. Açık ağız solunumu çoğu zaman kuşun genel bir solunum sıkıntısı yaşadığını gösterir.

8. Kuşlarda Cansız Tüyler

Kuşlar, kendilerini devamlı tımarlayan naturel olarak temiz hayvanlardır. Tüyler keçeleşmiş yada kirli görünüyorsa, bu ihtimaller içinde bir hastalık emaresidir. Kuşunuzu birkaç gün gözlem altında tutun ve fark ettiğiniz değişimleri veterinere bildirin.

9. Kuşlarda Davranış Değişimleri

Kuşunuzun kayıtsız, sessiz kaldığını ya da değişik bir ses tonu ile öttüğünü gözlemlerseniz; evcil dostunuz bir hastalığa yakalanmış olabilir. İnsanlarda olduğu benzer biçimde evcil kuşlarımızın sağlığı söz mevzusu olduğunda da tedbir almak tedavi etmekten daima daha iyidir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_en
    Beğen
  • 0
    alk_
    Alkış
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    a_k_oldum_
    Aşık Oldum!
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir
evcil-kuslarda-depresyon.jpg

Bültenimize Katılın

Hemen ücretsiz üye olun ve yeni güncellemelerden haberdar olan ilk kişi olun.

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir